isaznow.com
Az Iw En Ru

ועכשיו למשהו שונה לגמרי

ועכשיו למשהו שונה לגמרי

 

רציתם פעם ללמוד בתוך סירה? להפנט נחשים בשיעור? להיבחן על הוצאת שפן מהכובע? אז הכתבה הזאת היא בדיוק בשבילכם • רגע לפני פתיחת שנת הלימודים, תכירו את עשרת בתי הספר הכי משוגעים בעולם

  • בית ספר ללא כיתות בשבדיה. לא הכל חייב להיות לפי הספר

מתחם התחנה

בית הספר "רציף המסילה", הודו
ילדים משוטטים בתחנות רכבת לאורך שעות היום ומקבצים נדבות הם מראה שובר לב ושכיח בהודו. לכולם ברור כי אילו היו נמצאים באותה שעה במסגרת חינוכית, ייתכן כי עתידם היה משתפר. זה בדיוק מה שחשבה לעצמה המורה ההודית אינדרג'יט קהוראנה. "שמתי לב שיש המוני ילדים בתחנה, הם בקושי בני 10-11 וכבר שורדים בכוחות עצמם ברחוב, מקבלים את כל ההחלטות הכי בוגרות בחיים ובכלל לא חווים חיים של ילדים. רציתי להעניק להם בחזרה את הילדות, וגם קצת תקווה לעתיד", סיפרה בעבר לערוץ PBS. "שום ילד שגר בסלאמס או ברחוב לא ילך לעולם לבית ספר, לכן הרעיון שלי היה להביא את בית הספר אל הילד", אמרה. 
במשך כארבע שעות מדי יום לומדים הילדים שירה, דרמה, מוזיקה ונושאים אחרים. התלמידים רשאים להצטרף לשיעורים או לעזוב אותם בהתאם לרצונם. הארגון שייסדה אינדרג'יט גם מספק לתלמידים מזון ועזרה רפואית במידת הצורך, כמו גם מסביר להם על חשיבות ההיגיינה.
 
היא התחילה ב־1985 ב־11 ילדים מקבצי נדבות מתחנה באזור מגוריה. "בהתחלה חלקם חשד בנו והיה בטוח שיש לנו כוונות נסתרות. הם טענו שאנשים הלבושים כמוני מעולם לא התייחסו אליהם או נגעו בהם. היום הראשון הסתיים באושר ילדותי ובמקלחת - הם שטפו את גופם ורגליהם הקטנות, הרטיבו את השיער ומאותו רגע דרשו בעצמם להיות חלק מבית הספר".
 
מאז התחנכו כך כמה אלפי ילדים הודים. כיום לומדים כ־700 תלמידים ב־12 בתי ספר מהסוג הזה, שממוקמים ברציפי תחנות רכבת בהודו. הממשלה סירבה להשתתף במימון הפרויקט, ולכן הפרויקט מתבסס על תרומות ונעזר במורים המקבלים שכר זעום ועושים את עבודתם מתוך תחושת שליחות.
במרבית המקרים מגיעים הילדים ממשפחות מצוקה שאין ביכולתן לשלם על לימודים, והם למעשה הראשונים במשפחה שלומדים במוסד חינוכי. עשרות מהילדים המצטיינים משתלבים בהמשך בבתי ספר ממוסדים.
"היה לנו ילד מבריק מאוד שמת רק כי שיחק בתחנת הרכבת", היא סיפרה. "הוא החליק למרווח שבין הפסים לרציף, והרכבת פגעה בו. זה רק נתן לי כוחות להתאמץ יותר ולהוציא בזמן את הילדים האלה מהתחנה. ההיסטוריה מראה כי את הבנים אנחנו חייבים להוציא משם לפני גיל 14, אחרת נאבד אותם לפשע; את הבנות חייבים להוציא לפני גיל 10, אחרת הן מידרדרות לזנות או מתאבדות. איבדתי המון בנות לאורך השנים, כי אף אחד בחברה לא מסתכל עליהן. אף אחד לא רואה אצלן עתיד כלשהו, ואת זה אנחנו מנסים לשנות באמצעות בית הספר הזה".
 

הוגוורטס האמיתי

בית הספר לקוסמים, ארה"ב
בית הספר לקוסמים, שנפתח ב־2004 בקליפורניה, הוא כיום היחיד בתחום שמוכר על ידי המוסדות האקדמיים בארה"ב. כל מי שחלם ללמוד בהוגוורטס יכול להגשים את הפנטזיה בעולם האמיתי. ההרשמה מגיל 11. בדיוק כמו בבית הספר של הארי פוטר, גם ב"גריי סקול" מחולקים התלמידים לארבעה בתים (גנומס, ווינדס, אונדינס וסלמנדרס).

 

מייסד בית הספר ומנהלו הוא אוברסון זל־רבנהארט בן ה־75, שעדיין מתפקד על תקן דמבלדור ומסתובב במסדרונות בתחפושת מכשף מזוקן עם שרביט קסמים.
בית הספר מגדיר עצמו כמוסד חילוני, להבדיל ממערכות החינוך הדתיות במדינה. לבית הספר מאות תלמידים (כולל כיתות למבוגרים) - כאלה שנוכחים פיזית במקום, או תלמידים מכל העולם שלומדים אונליין דרך אתר אינטרנט.
המקום מציע 450 שיעורים שונים. תוכנית הלימודים כוללת, בין השאר, אלכימיה, בקיאות במפלצות, לחישה לסוסים, בניית שרביט קסמים, הגדת עתידות והטלת כישוף. כדי להשלים את תהליך החינוך ולצאת עם דיפלומה ביד, יש להשלים מסלול לימודים שנמשך שבע שנים.
"בית הספר מבוסס על המערכת של הגילדה העתיקה", הסביר זל־רבנהארט, שהודה בראיון לאתר "VICE" כי הקים את בית הספר בהשראת סיפורי הארי פוטר.
 

שוטי, שוטי, מורתי

בתי ספר על סירות, בנגלדש
נוסף על בעיית עוני, סובלת בנגלדש גם מתנאי אקלים קשים. בעונת המונסונים שטחים רבים בצפון המדינה מוצפים, הגשם הכבד מחריב מבנים רעועים והשיטפונות לא מאפשרים לילדים רבים להתייצב בבתי הספר. כתוצאה מכך תלמידים רבים נושרים מהלימודים.
ארגון ללא מטרות רווח, Shidhulai Swanirvar Sangstha, יזם הקמת מרכזי בריאות ובתי ספר על סירות כדי לסייע לתושבים. מדי בוקר, בית הספר הצף שט בין הכפרים השונים ואוסף תלמידים לאורך הנהר. לאחר מכן עוגנת הסירה ועליה מקיימים המורים שיעורים לכ־30 ילדים. בסוף כל יום הסירה מחזירה אותם למקום מגוריהם. מדובר בסירות לא גדולות במיוחד ובתוכן יש מחשבים, מאות ספרים, טלוויזיות ומכשירים חשמליים שפועלים על אנרגיה סולרית.
בית ספר על סירה בבנגלדש. נולד בגלל בעיית השיטפונות במדינה
בסירות מתקיימים גם שיעורים למבוגרים בנושאי זכויות נשים וילדים, תזונה, היגיינה ועוד. איכרים יכולים להירשם לסדנאות על שינויי האקלים.
הארכיטקט מוחמד רזוואן השיק את הסירה הראשונה לפני 20 שנה. תרומה של מיליון דולר שקיבל מהקרן של ביל גייטס אפשרה לו לרכוש סירות נוספות, לקנות מחשבים ולהתקין מערכת אנרגיה סולרית. מודל בתי הספר על סירות הועתק במשך השנים למדינות עולם שלישי נוספות. הארגון מפעיל כיום כ־500 סירות בית ספר ומחנך בהן 14 אלף ילדים - 59 אחוזים מהם בנות.
טנזיה, למשל, היא אחת התלמידות בסירה. משפחתה מתקיימת בקושי מחוות הברווזים של אביה. היא האחות הבוגרת במשפחה, ואף אחד עד היום במשפחתה לא פקד מעולם מוסד חינוכי. "מי ישגיח על החיות? מי ישמור על האחים שלך? האם השכלה תסייע לך למצוא חתן?" שאלו הוריה והבהירו לה כי לימודים הם מותרות.
אבל טנזיה לא ויתרה, ואחת המורות הגיעה לחווה כדי לשכנע את המשפחה לרשום אותה לפרויקט. "איבדתי את אמא שלי כשהייתי ילדה, ואמי החורגת מעולם לא שקלה לחנך אותי", סיפרה הילדה ל־CNN. "הלכתי לנהר מדי יום עם מזלגות כדי לשטוף כלים מלוכלכים. היום אני הולכת לנהר כדי ללמוד בבית ספר".
 

שווים יותר

חינוך נטול מגדר בגן הילדים, שבדיה
לא מוגזם לומר כי ניכר בשנים האחרונות שלשבדיה יש איזושהי אובססיה סביב עניין המגדר. היא נחשבת לאחת המדינות הכי שוויוניות בעולם מבחינה מגדרית, ואפילו המציאה מילה חדשה - כך שלמילים "הוא" (han) ו"היא" (hon) נוספה מילה שלישית ניטרלית מבחינה מגדרית - hen. 
מספר גני ילדים, כמו אגליה שבשטוקהולם, לקחו את זה צעד קדימה, וכדי להכין את הילדים למציאות העדכנית הקימו מוסדות חינוך נטולי מגדר. הרעיון של בניית מערכת כזו מתבסס על שוויון מוחלט בין התלמידים. 
בִמקום הוא או היא, מתייחסים אליהם בשמם הפרטי או כגוף אחד - הם. המחנכים שמים דגש גדול על בריאות הנפש ועל מלחמה בסטריאוטיפים. ביטול המגדר בגן הילדים שואף לחנך כבר מגיל צעיר לחשוב זה על זה ללא הבדל גזע ומין, כשהמטרה היא הימנעות מכל סוג של אפליה. הצוות החינוכי, למשל, מקפיד שלא לחלק מחמאות או הערות לבנות על לבושן או על הופעתן החיצונית.

 

גן ילדים נטול מגדר בשבדיה. נלחם בסטריאוטיפים
אבל זה לא רק עניין של שפה. הספרים נבחרו בקפידה כדי להימנע מההפרדה המסורתית בין המינים. למשל, את היפהפייה הנרדמת וסינדרלה לא תמצאו שם, אבל כן תמצאו ספר על שתי ג'ירפות שמוצאות ביער תינוק תנין ומחליטות לאמץ אותו. 
מרבית הצעצועים והמשחקים דומים לגני ילדים שגרתיים - בובות, טרקטורים, ארגז חול - אולם אין הפרדה ביניהם וכל הילדים רשאים לשחק במה שהוא או היא בוחרים. הבנים באגליה חופשיים ללבוש שמלות או לשחק בבובות, אם זה מה שברצונם לעשות.
המנהלת לוטה ראג'לין סיפרה ל־BBC: "אנחנו רוצים להעניק להם את הספקטרום המלא של החיים, לא רק מחצית ממנו. מבחינתנו שוויון כולל מגדר, דת, גיל, מעמד, העדפה מינית, לקות. הילדים לומדים לשפוט זה את זה על פי מעשים ולא סטריאוטיפים. התלמידים לומדים כך את הבסיס לדמוקרטיה, גם בצורה מעשית וגם בתיאוריה, במטרה לגדול להיות כאלה שלא מפלים בין בני אדם. אמונה בעצמך היא הבסיס ללימודים ולהתפתחות".
עד כמה המגדר המטושטש מצליח לבלבל את הזאטוטים? זו אחת מהביקורות הגדולות שנשמעות כלפי השיטה. "כל הילדות יודעות שהן ילדות, וכל הבנים יודעים שהם בנים", היא מבהירה. "אנחנו לא עובדים עם המגדר הביולוגי, אנחנו עובדים עם העניין החברתי".
 

נא לפתוח את האפליקציות

בית הספר של העתיד, ארה"ב
מיקרוסופט סקול אוף דה פיוצ'ר הוא תיכון ציבורי בפילדלפיה, ובו כיתות ט' עד י"ב. בית הספר נפתח ב־2006 בהשקעה של יותר מ־60 מיליון דולר ונועד להיות חוד החנית של מערכת החינוך העתידית. חברת מיקרוסופט עזרה בעיצוב הבניין, סמל בית הספר ומדי הלימודים, וכמובן גם פינקה את התלמידים בכל הטכנולוגיה הכי מעודכנת וחדשנית ללמידה. 
בית הספר מספק הצצה לאיך עשויים להיראות בתי הספר בעתיד. התלמידים לא סוחבים איתם ספרים, מחברות או עטים, והם לומדים מתמטיקה ומדעים באמצעות אפליקציות של מיקרוסופט. זמני הלימודים הם מ־9 בבוקר עד 4 אחר הצהריים, שעות המקבילות פחות או יותר לשעות העבודה המקובלות במשרדים.
"זה לא בית ספר שמתעסק בטכנולוגיה, זה בית ספר שמגדיר מחדש את הנורמה של חינוך עירוני", הסבירה מארי קולינאן ממיקרוסופט, שהיתה ממקימי המקום. "אמרנו את זה כבר מההתחלה: כסף וטכנולוגיה זה נהדר, אבל אנשים טובים זה עדיף". 
 

סביבתי זה הכי

גרין סקול, אינדונזיה
המון בתי ספר מכריזים כי הם ירוקים וידידותיים לסביבה, אבל אחד כנראה נמצא גבוה מעל כולם. גרין סקול באי באלי באינדונזיה מכנה את עצמו "בית הספר הירוק ביותר על כדור הארץ", ולהלן ההוכחות. הוא ממוקם במעמקי הג'ונגל, באזור טרופי מבודד, ובנוי כולו מחומרים מהטבע. הכל עשוי במבוק - הקירות, השולחנות ואפילו סלי הכדורסל במגרש המשחקים. 
"תדמיינו בית ספר ללא קירות, מקום של חדשנות, יצירתיות, לימודים על שגשוג וקהילתיות", מספר על עצמו בית הספר באתר האינטרנט. המקום נוסד ב־2006 על ידי היהלומן הקנדי ג'ון הארדי ואשתו סינתיה, שהשתקעו במדינה לפני כארבעה עשורים.
יותר ממאה תלמידים בגילי 6 עד 18 לומדים בבית הספר, כמחצית מהם אזרחים זרים שהתקבצו ממדינות רבות. בין השאר, הודות להצלחה הגדולה והשם שזכה לו בית הספר בעולם. 
"אנחנו רוצים שילדים ירכשו יכולות שונות שיאפשרו להם להתפתח ולהתאקלם בעולם האמיתי", הסביר הארדי ל"דיילי מייל". "אנחנו רוצים לפתח את המודעות הרוחנית ואת האינטואיציה הרגשית שלהם".
גרין סקול באינדונזיה. ממוקם במעמקי הג'ונגל ובנוי כולו מבמבוק
תוכנית הלימודים כוללת מתמטיקה, מדעים, שפות ועוד נושאים כלליים, בדגש על חשיבות איכות הסביבה. התלמידים מתנסים בבניית רכבת הרים מעצי במבוק, עורכים תחרויות מוזיקליות וקוצרים את שדות האורז. יותר ממאה קולטי שמש מספקים לבית הספר אנרגיה סולרית.
עד כמה ירוק? התלמידים מגיעים בבוקר באוטובוסים מתודלקים בשמן בישול משומש. ארוחת הצהריים מוגשת על גבי עלי בננה בסלסילות קש והיא כוללת ארנבות, חזירים ותרנגולות. תלמידי כיתה ד' לקחו הלוואה כדי לקנות את התרנגולות וכעת הם מגדלים אותן ומוכרים את הביצים - שיעור מעשי שלימד את הילדים כיצד בנויה הכלכלה העולמית.
אם אתם ילדי ג'ונגל המעדיפים להתהלך יחפים - אין חובה לנעול נעליים. כשיורד מבול והגשם דופק על בקתות הבמבוק, המורים נאלצים להפסיק את השיעורים, כי התלמידים מתקשים לשמוע אותם. ויש גם את תסמיני הג'ונגל - מדי פעם מתגנב פנימה נחש, אם כי הצוות מקפיד שתמיד יהיה במקום אדם שמוגדר "איש הנחש" ותפקידו לסלק במהירות את הזוחלים המסוכנים מסביבת הילדים.
 

הכל פתוח

בית הספר החופשי בברוקלין, ארה"ב
בית הספר החופשי כשמו כן הוא: אין כאן תוכנית לימודים מסודרת, אין מבחנים ואין ציונים. שיעורי בית אינם הכרח, והמורים לא בודקים נוכחות בתחילת היום. למעשה, אין כלל הגבלות על התלמידים. הרעיון הוא לאפשר להם למצוא את דרכם בחיים. הם יכולים לבחור מה ללמוד, לאילו שיעורים להצטרף, או אם בכלל ללכת לבית הספר.
מכיוון שבית הספר לא עומד בכמה תנאים רגולטוריים הוא נתון לביקורת גדולה, אך במקביל שומר על נסיקה בפופולריות שלו בברוקלין. התלמידים מתחלקים בין שתי שכבות גיל: הצעירים בגילי 11-4, והבוגרים - 18-12. את השיעורים מעבירים סטודנטים, והמורים המקצועיים משמשים מפקחים. 
חלק מהתלמידים מעבירים שנים בלימודים עצמאיים ובפרויקטים על פי בחירתם, בעוד אחרים לומדים שיעורים מסודרים כגון תסריטאות, ארכיטקטורה ועיצוב, ספרות דיסטופית, רוצחים סדרתיים בחברה המודרנית, וגם קורס פופולרי בשם "הסמויה והשכלת רחוב" - שבמהלכו צופים התלמידים בסדרת הפשע "הסמויה". לרשותם גם ספרייה, חדר אמנות וחדר מוזיקה שתמיד זמינים לשימוש.
המבקרים טוענים כי מדובר במסגרת חסרת מסגרת, סביבה שלא מאפשרת לילדים להתכונן לעולם האמיתי, וכי תלמידים ממעמד נמוך, שלא יכולים להרשות לעצמם מורים פרטיים, לא יקבלו השכלה חיונית.
כדי לפתור קונפליקטים שנוצרים בין המורים לתלמידים, משתמשים במגשרים, בשיחות ובמפגשים אישיים. פעם בשבוע מתכנסים כל התלמידים ומחליטים על תוכנית הלימודים לשבוע שלאחר מכן. בפגישות הללו מדברים על עניינים שעל הפרק ופותרים בעיות, והכל בהצבעה דמוקרטית שבה למורים ולתלמידים קול שווה בקבלת ההחלטות בבית הספר (למעט בנושאי בריאות ובטיחות).
 

הכלב אכל לי את האייפד

בית הספר על שם סטיב ג'ובס, הולנד
בית הספר על שם סטיב ג'ובס, ממייסדי חברת אפל, נפתח ב־2013 בהולנד וניסה להיות משהו מיוחד. אין בו כיתות מסודרות, אלא חלל עבודה פתוח. אין שעות לימודים מסודרות וחלק מהתלמידים מעדיפים ללמוד מהבית. 
הוא מציע לתלמיד תוכנית לימודים מותאמת אישית, בהתאם לכישרונו, ליכולותיו ולתחומי ההתעניינות שלו. מדי חודש וחצי תוכנית הלימודים עושה עדכון גרסה ומתאימה את עצמה מחדש על סמך ההתקדמות של התלמיד. המורים נקראים "מאמנים". 
כל התלמידים, כיתות ד' עד י"ב, מקבלים אייפדים ועליהם מותקנות כל התוכנות שמדריכות אותם בלמידה, שנעשית באמצעות אותן אפליקציות. המטרה היא לגרום לילדים לעצב בעצמם את ההשכלה שיקבלו.
בית הספר על שם סטיב ג'ובס בהולנד. לכל תלמיד תוכנית אישית
"בבית הספר של סטיב ג'ובס אין ילדים חריגים מכיוון שכל ילד עובד ומתקדם בקצב שלו", סיפר מייסד בית הספר, מאוריס דה הונד, למגזין "טק אינסיידר". הפילוסופיה החינוכית בונה על התפתחות טבעית של הילדים, שגדלים היום גם ככה עם אייפדים ביד.
כחמש שנים חלפו מאז ההשקה היומרנית, וכמחצית מ־46 בתי הספר במדינה שאימצו את הקונספט או שקלו להתקדם לשיטת לימודים מבוססת אייפדים וחינוך אונליין, חזרו לשיטה הרגילה או פשוט ויתרו על השינוי, כך דווח השנה בעיתון הולנדי. התקציב הגדול הנדרש למהפך הטכנולוגי הוא המכשול הגדול ביותר להמשך הפעילות.
מלבד הביקורת על המחיר, שברובו נופל על משפחות התלמידים, אחרים טענו כי המערכת מסורבלת והילדים שלמדו בבית הספר לא השיגו ציונים גבוהים במבחנים כפי שציפו מהם.
 

הכי גאים שיש

תיכון הארווי מילק, ארה"ב
תיכון הארווי מילק באיסט ווילג' של מנהטן הוא בית ספר ציבורי המיועד להומואים, לסביות, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים צעירים. למעשה, כל אחד מתקבל אליו בברכה, גם נערים שעדיין חוקרים את המיניות שלהם. 
 
בית הספר קרוי על שם הארווי מילק, שפעל בשנות ה־70 למען זכויות הלהט"ב, נרצח על רקע זהותו המינית אחרי שנבחר למועצת עיריית סן פרנסיסקו והפך להומו המוצהר הראשון שנבחר למשרה ציבורית. מילק נחשב לסמל של התנועות לזכויות הלהט"בים בארה"ב.
בית הספר נפתח באפריל 1985. בימיו הראשונים למדו במוסד כ־20 בני נוער שנשרו מבתי הספר התיכונים שבהם למדו, בגלל הצקות חוזרות על רקע זהותם המינית. רק בשנת 2002 קיבל המוסד הכרה רשמית כמוסד לימודים לגיטימי והחל לקבל הקצאות מהעירייה. ההתבססות של בית הספר על מסי האזרחים היתה נושא ניגוח לאורך שנים וגם מניע להפגנות מחאה שנערכו בזמנו. כיום לומדים בו כ־70 תיכוניסטים חברי קהילת הלהט"ב.3
 

זוחלים לכיתה

בית הספר להפנוט נחשי קוברה, הודו
יש שיעורים שכדאי מאוד להישאר מרוכזים בהם ולא להפריע. למשל, כאלו שנערכים בבית הספר הקטן של השבט ההודי וואדי שבגוג'ראט. מגיל שנתיים ועד גיל 12 מתמקצעים ילדי השבט בלימוד מקצוע בודד שעובר מדור לדור - הפנוט נחשים.
"אנחנו מלמדים את הילדים שיטות עתיקות של הפנוט נחשים ומדריכים אותם עד שיהיו מסוגלים למלא את תפקידם בקהילה שלנו", הסביר לעיתון "טלגרף" מנהל בית הספר, באבאנת' מיטאונת' מאדארי. "בגיל 12 הם כבר יודעים כל מה שאפשר על נחשים ויכולים להמשיך את המסורת השבטית, שהולכת אחורה אלפי שנים".
בית הספר להפנוט נחשי קוברה בהודו. המשטרה נוהגת להחרים את הנחשים
הלימודים נמשכים כעשר שנים, והבדלי המינים באים לידי ביטוי גם בסוג הלימוד וההכשרה. בעוד הבנים לומדים כיצד לשלוט בנחשי קוברה בעזרת חליל, תפקידן של הבנות בשבט הוא לטפל בנחשים ולדאוג להם במקרה שהבעל או אחיהן אינם בסביבה.
המשיכה לנחשים נובעת, בין השאר, מהיותם שבט שנע ונד בכל כחצי שנה. זה גם עוזר להם לברוח מהמשטרה המקומית מכיוון שבית הספר, כמו גם התחביב ההיסטורי, יצאו מחוץ לחוק בהודו כבר בשנת 1991. "שוטרים מבצעים פה חיפושים על בסיס קבוע ומחרימים לנו את הנחשים בכל פעם שהם נתקלים בנו", סיפר בזמנו מאדארי. √







21:56 31.08.2018
Newsline:
All news