מבדיקות שערך משרד הבריאות בנחלים בצפון נמצאו ערכים הגדולים עד למעלה מפי 10 מהתקן של חיידק האי-הקולי • מנכ"ל משרד הבריאות: "עוקבים מקרוב באופן יומי" • הסתדרות הרפואית ל"מי עדן": "לבדוק את מקור המים לנוכח התפרצות חיידק הלפטופירוזיס"
משרד הבריאות פרסם הבוקר (חמישי) את תוצאות בדיקות חיידק האי-הקולי במספר נחלים בצפון, נוכח התפרצות מחלת העכברת (לפטוספירוזיס), שהעלו נתונים מדאיגים במיוחד.
בעוד הסף לטבילה או לשחייה עומד על 400, בנחל הזוויתן נמצאו 500, בבריכת המשושים - 1,100, ביהודיה - 1,170 ובזאכי - 4,400. במשרד הבריאות הדגישו כי נתונים אלה הינם חלק ממכלול הנתונים בהליך קבלת ההחלטות, בשילוב עם נתונים אפידמיולוגיים ואחרים. עוד הוסיפו כי הנחלים שלא רשומים - מותרים לכניסה.
הסיבה שמנסים לאתר את חיידק הקולי היא כי אין בדיקת מעבדה לזיהוי לפטוספירוזיס במים (רק בגוף האדם). לכן קבלת ההחלטות בנושא סגירת נחלים מתבססת, בין השאר, לצד נתונים על מקרים בבני אדם, על בדיקת אי. קולי מתוך ההנחה שכאשר יש במים חיידק שמקורו בצואת בעלי חיים אז סביר שיש גם חיידק שמקורו בשתן של בעלי חיים (לפטוספירוזיס).
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מסר: "אנחנו עוקבים מקרוב באופן יומי ומדווחים לציבור בצורה שוטפת. חשוב לנו להזהיר מפני תופעת 'פייק ניוז' שרצה ברשתות החברתיות ולהקפיד להסתמך רק על הודעות רשמיות של הגופים המוסמכים לכך'. את המידע הרשמי אפשר למצוא באתר משרד הבריאות ובפרופילים הרשמיים של המשרד ברשתות החברתיות. כמו כן באתר של רשות הטבע והגנים".
עד כה נסגרו מספר
נחלים בגולן בשל הידבקות של עשרות בני אדם. גם בפארק הירדן נמצא הזיהום, לאחר שחמישה נערים שהשיטו קיאקים בפארק אושפזו עם תסמינים מחשידים.
"לא לקחת סיכונים מיותרים"
בינתיים, איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית קרא לחברת
''מי עדן'' לבדוק בדחיפות ובאופן ספציפי את מקור המים והמוצרים שהחברה משווקת לנוכחות חיידק הלפטוספירה. החיידק הוא המחולל של מחלת העכברת שגרמה להתפרצות הנרחבת בחודש האחרון בקרב רוחצים במקורות מים שונים באזור סמוך למקור ''מי עדן''.
אתמול פורסם כי ישנם שיבושים באספקת המים ללקוחות "מי עדן". גורם בכיר במי עדן התייחס לקשר בין הבעיות באספקת המים לצרכנים לבין הזיהום בנחלים, ואמר: "לא היה ולא נברא. אין קשר בין זיהומי הנחלים בדרום הגולן לבין מי המעיינות שאנחנו משתמשים בהם". בחברה תלו את המחסור בביקוש הגבוה יותר.
מאיגוד רופאי בריאות הציבור נמסר עוד כי החברה טרם עדכנה את הציבור האם אכן בוצעו בדיקות ספציפיות לנוכחות חיידק הלפטוספירה במקור המים ומה היו התוצאות.
אנו שבים ומזכירים לחברות המסחריות העוסקות בייצור מזון ומשקאות את גודל אחריותם המתמדת לבריאות הציבור", הוסיפו באיגוד. "על החברות להקפיד על שקיפות ואמינות ללא פשרות, ולא לקחת סיכונים מיותרים על חשבון בריאות הציבור.
ערכים אלו נכונים שבעתיים עבור חברה המשווקת מים מבוקבקים, שאינם עדיפים בריאותית, ופחות מועדפים סביבתית וכלכלית לעומת מי ברז. במקביל, יש לחקור לעומק את הגורמים המערכתיים להתפרצות הנוכחית ולהפיק לקחים לחיזוק מערכת בריאות הציבור בישראל, החיונית לכולנו".