למרות לחץ של ארגונים יהודיים, המדינה לא צפויה להחזיר את השגריר שהושב מישראל בשל המהומות בגבול עזה • שר בכיר: "המצב לא מתקבל על הדעת"
בחודש מאי האחרון החזירה
דרום אפריקה את השגריר שלה בישראל, סיסה אנגומבנה, עד להודעה חדשה לאחר המהומות על גדר הגבול עם רצועת עזה, בהן נהרגו ונפצעו כמה עשרות פלשתינים, במסגרת "צעדות הענק" במחאה על המצב ברצועה והעברת השגרירות האמריקנית לירושלים.
בשבוע שעבר אמר השר ליחסים בין לאומיים של דרום אפריקה, ילדיווה סיסולו: "אני שמח מאוד שהחזרנו את השגריר שלנו כי לא יכולנו לקחת חלק במצב בו אנחנו
נמצאים כעת באזור". בשיחה עם כלי תקשורת מקומיים אמר עוד השר: "מדובר בהפרות שנמשכות כבר זמן רב מצד ישראל ואנחנו לא יכולים לעמוד מנגד. השגריר שלנו לא יוחזר עד שנהיה בטוחים שתהיה התקדמות. עבורנו, זה מצב בלתי מתקבל, לחלוטין לא מתקבל".
על פי JTA, לאחרונה קראה מפלגת השלטון בקונגרס בדרום אפריקה להוריד את מעמדה של השגרירות בישראל, אשר ממוקמת ברמת גן, בשל מה שהם הגדירו "היעדר המחויבות הישראלית בהקשר לפלשתינים".
הצעד החריג של דרום אפריקה נעשה בעוד ארצות הברית העבירה בטקס חגיגי את שגרירותה לירושלים.
בדרום אפריקה חוו השנה חילופי מנהיגים. הנשיא המכהן דאז, ג'ייקוב זומה, נאלץ להתפטר בצל פרשיות שחיתות בהן הואשם והידרדרות המצב הכלכלי. זאת לאחר הודעת מפלגת הקונגרס הלאומי האפריקאי (ANC) על הדחתו. כך עלה לשלטון סיריל רמפוזה לשלטון.
רמפוזה נבחר ברוב קולות על ידי הפרלמנט הדרום אפריקאי לנשיאות המדינה בפברואר. הוא כיהן כסגן הנשיא בממשלתו של זומה ומונה לנשיא זמני עד לקביעת מועד הבחירות הכלליות במדינה. זאת על אף חילוקי הדעות בתוך מפלגת השלטון.
מפלגת הקונגרס האפריקני נמצאת בשלטון מאז סוף ימי האפרטהייד בדרום אפריקה ב-1994, כשפרדריק וילם דה קלרק ביטל את חוקי ההפרדה הגזעית, ולאחר בחירות כלליות עלה לשלטון נלסון מנדלה, שבמשך שנים ישב בכלא בשל התנגדותו למשטר שהפריד בין לבנים לשחורים.
מפלגה זו ידועה בקו הפרו-פלשתיני והלעומתי מול ישראל. רק בדצמבר 2017 החליטו במפלגה על הורדת הדרג של השגרירות בארץ למשרד קישור. עם זאת, הנציגות הדיפלומטית המשיכה להתנהל כרגיל. נוסף לכך, קיימת תמיכה נרחבת בחוגים רבים במפלגה בתנועת ה-BDS, ככל הנראה כדי לחסות על הבעיות הכלכליות חברתיות במדינה, ולהמשיך את מסורת המאבק בגזענות שמיוחסת לישראל בסכסוך עם הפלשתינים.