כל אזרח ישראלי רשאי להגיש בקשה ולקבל רישיון ליבוא פירות, ללא קריטריונים מוגדרים מראש. "התנאי היחיד הוא שהפרי המגיע לישראל יהיה חופשי ממחלות, מחרקים ומזיהומים, העלולים לגרום נזקים חקלאיים, נזקים אקולוגיים וכלכליים, ואף נזקים לאדם כגון חשיפה לגורמי אלרגיה והעברת מחלות", מסבירים גורמים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר. לדבריהם, הנזק הנגרם בעקבות פלישת נגע חדש הוא בלתי הפיך, ולאחר התבססות הנגע אין דרך חזרה. "הערכת הסיכונים תקפה הן לפירות 'רגילים' והן לפירות 'אקזוטיים'", מסבירים במשרד, "תהליך הערכת הסיכונים מביא בחשבון את ארץ המקור שממנה מיובאים הפירות ואת רשימת הנגעים הרלוונטיים בפרי, הקיימים באותה מדינה". כתוצאה מכך, אין מדינות מוגדרות שמהן מיובאים רוב הפירות, ובפועל היבוא יכול להיות ממקומות שונים ברחבי העולם, בהתאם להערכת הסיכונים.
לייבא פרי טורקי - ולנוח
רבים מהפירות שאנחנו אוכלים מגיעים באוניות ובמטוסים, ובשני המקרים הם מובלים בקירור - כל פרי והטמפרטורה הנצרכת לו. בכל המקרים יהיו אלה זנים
שלא מגדלים בארץאו שאי אפשר להשיג בישראל. כך, למשל, חברת קובלט סחר בע"מ מייבאת מטורקיה תפוחים, אגסים וחבושים. חברת פירות אביב מייבאת שני זני קיווי מניו זילנד וזני ענבים מדרום אפריקה, ורשת שופרסל מייבאת תפוח קנזי ואגס קונפרס - זנים שאינם מגודלים בארץ.
"לפי הנחיות משרד החקלאות אי אפשר לייבא פירות קיץ, למעט ענבים, המותרים ליבוא רק בתקופת מחסור בחודשים ינואר־אפריל", אומר טוויג, "אנחנו מייבאים זנים מיוחדים שלא קיימים בארץ, או זנים שיש בהם מחסור. היבוא שנעשה לאורך כל השנה הוא של תפוחים ואגסים בלבד, שנקטפים מיולי עד נובמבר ומשווקים לאורך כל השנה בקירור".
לדברי טוויג, כשמדובר בפירות קפואים הרשת מייבאת פירות יער ופירות טרופיים באמצעות יבואן חיצוני. העלות הנוספת לקירור היא כ־60 אגורות לק"ג. גם לשינוע השפעה מכרעת על מחירי הפירות - שכן מדובר בהטסה או בהפלגה, לצד תשלום למכס. במקרה של תפוחים ואגסים, למשל, מדובר בכ־2 שקלים לק"ג, ואילו בפירות יער ובפירות טרופיים התוספת תעמוד על כ־5 שקלים. כשמדובר בפירות המגיעים באונייה הם יגיעו לעיתים בתוך חמישה ימים, בעוד בטיסה הם יגיעו ביומיים. חשוב להביא בחשבון שהפירות לא מגיעים מהנמל ישירות למדפי רשתות השיווק או הירקן, אלא עוברים עוד תחנות בדרך.
חברת קובלט סחר בע"מ מתמקדת ביבוא מטורקיה. "ליבוא משם יש יתרונות רבים, שחלקם נוגעים לישראל באופן ספציפי", אומר איל פרץ, מנכ"ל קובלט סחר בע"מ. לדבריו, "הקרבה של טורקיה לישראל והסכם הסחר החופשי בין המדינות הופכים את טורקיה לאפשרות הטובה ביותר ליבוא, ומדובר גם במדינה עם מזג האוויר הדומה באופיו לזה שבישראל. אגב, למתיחות שיש כרגע בין המדינות אין השפעה על יבוא הפירות".
כדי לייבא פירות יש לעמוד בתקנים בינלאומיים, המתחילים עוד בשלב בדיקת הפירות במטע, בחממה ובבית האריזה במדינה שממנה הם מגיעים. "הפירות עוברים בדיקות קפדניות בטורקיה בטרם יגיעו לארץ", מסביר פרץ, "פקחים טורקים בודקים את הפירות ומנפיקים מסמך בינלאומי, המאשר שהם תקינים ומאושרים ליצוא".
כדי לאפשר יבוא פירות נדרש כל יבואן לעמוד בקריטריונים לקבלת רישיון יבואן ולהתחייב לעמוד במכסות יבוא - מה שמקשה לא פעם את משימת היבוא. "בהרבה מקרים המדינה לא נותנת רישיונות יבוא ממדינות מסוימות ומטילה מכסים גבוהים על מכסות נמוכות, שהופכים את היבוא ללא כדאי", מציין פרץ.
טיפ ליום הבוחר
ניסים מישוד, מנהל תחום הירקות ברשת ויקטורי, מנדב טיפים לבחירת פירות קיץ דוגמת אבטיח, קיווי, אפרסקים ונקטרינות. לדבריו, "נקודת השדה הלבנה־צהובה שיש על האבטיח נוצרת כתוצאה מהמגע עם הקרקע. כשאתם בוחרים אבטיח, נסו להימנע מנקודת שדה לבנה ובחרו כזה שהנקודה שעליו כמה שיותר צהובה. גם באבטיחים יש שני מינים, זכר ונקבה, הזכר ארוך יותר ואילו צורת הנקבה היא עגולה. האבטיח ממין נקבה הוא המתוק יותר. גודל האבטיח אינו מעיד על מתיקותו, לכן תמיד בחרו באבטיח בינוני - לא ענק ולא קטן מדי. נוסף על כך, לאבטיח תמיד יש קצה ארוך, כמו זנב. בחרו תמיד אבטיח עם זנב חום ויבש, ולא ירוק, וכך תוכלו להבטיח שהוא מתוק יותר. אגב, הטפיחה הנוסטלגית על האבטיח כמובן לא מעידה בהכרח על מתיקותו, אלא בעיקר על הסוחר שמנסה למכור אותו לכם...
"כשבוחרים אפרסק או נקטרינה, הם צריכים להיות שלמים - ללא פגמים או כתמים חומים על קליפת הפרי. אם ברצונכם להאריך את זמן המדף של הפרי במקרר הביתי שלכם, רצוי לקנות אותו כשהוא מעט קשה. האפרסק, למשל, ממשיך להבשיל גם אחרי קטיפתו והארומה והרכות שלו הולכות ומתגברות בכל יום, לאורך קו התפר המאפיין אותו.
"ימיו של פרי רך או בעל כתמים כהים ספורים ביותר, אולם חשוב לדעת שלפרי ירוק, שנקטף בעודו בוסר, סיכוי קלוש להבשיל לכדי פרי טעים. לכן בזמן קניית הפרי הביאו בחשבון שפירות רכים ובשלים מוכנים לאכילה מיידית, או שאפשר לאחסנם במקרר לזמן קצר יחסית, ואילו פירות קשים יש לאחסן במקרר ולהוציא להבשלה 24 שעות לפני אכילתם.
"כדי לזרז את הבשלת הפירות הקשים אפשר לאחסן אותם בשקית נייר חומה בטמפרטורת החדר, עד שידיפו ריח ארומטי ויתרככו מעט. אין לשטוף אפרסקים לפני האחסון, אלא רק לפני האכילה, שכן השטיפה פוגעת באורך זמן החיות של הפרי.
"וטיפ אחרון, בנוגע לקיווי. ככלל, הימנעו מרכישת קיווי רך מדי, ובזמן קנייתו לחצו קלות על הפרי. אם הוא 'מגיב' קלות ללחיצה, מדובר בפרי טוב. אם הוא אינו 'מגיב', מדובר בפרי שטרם הגיע לבשלות ולכן מבחינת פוטנציאל המתיקות שלו הוא עדיין לא מוכן".
ואנחנו מוסיפים שאין כמו פירות מעולים כדי לצנן מעט את הקיץ הלוהט, וחבל שהתענוג יקר... בכל אופן - קחו פרי, ותהיו לנו בריאים.