isaznow.com
Az Iw En Ru

מדוע במד"א משתמשים במזרקים פגי תוקף?

מדוע במד"א משתמשים במזרקים פגי תוקף?

 

משרד הבריאות אישר את הצעד עקב מחסור עולמי במזרקי אדרנלין לאלרגיים • מד"א: "זה לא מסוכן למטופל, לעומת זאת היעדר מזרק עלול להסתיים במוות"

  • מזרקי אפיפן // צילום: רויטרס
כדי למנוע מחסור: במד"א ובאיחוד הצלה משתמשים כבר יותר מחודש במזרקי אפיפן שפג תוקפם. מדובר בטיפול מציל חיים שניתן במקרים של התקף אלרגיה חריף. מזרקים מסוג זה נמצאים לא רק אצל חובשי הרפואה הדחופה אלא גם בכל בית של אדם המאובחן עם אלרגיה.
המחסור במזרקים ידוע כבר כחודש, מאז אמצע אפריל. עם זאת במשרד הבריאות לא דיווחו על כך לציבור האלרגיים ואישרו למד"א להשתמש במזרקים לאחר תאריך התפוגה, "זאת על מנת למנוע פגיעה מסכנת חיים בחולים כתוצאה ממחסור בתכשירים במערך רפואת החירום". מירי כהן, מנהלת תחום שירותי ההצלה וד"ר טל לביא מאגף הרוקחות במשרד הבריאות, ציינו במכתב למד"א כי "אין להשאיר רכב הצלה ללא מזרק אפיפן ויש להחליפו מייד עם קבלת האצווה החדשה". רק בשבוע שעבר דיווח ה־FDA האמריקני על מחסור במזרקים וכך גם בקנדה ובבריטניה.
יש רק חברה אחת שמייבאת מזרקי אפיפן לישראל. מחירו של כל מזרק 300 שקלים ותוקפו 15 חודשים.
באיחוד הצלה יש כ־400 מזרקים שתוקפם פג ונמצאים אצל חובשי הארגון: "אנחנו מסתמכים על ההנחיה שנתן משרד הבריאות, שלפיה אפשר להשתמש במזרקים כל עוד הנוזל שבהם צלול", אומר אבי מרקוס, פרמדיק ראשי באיחוד הצלה. 
למד"א יש כ־1,200 מזרקי אפיפן שתוקפם פג, אך בימים אלה החל הליך הרענון שלהם עם קבלת מזרקים חדשים.
 
ד"ר רפי סטרוגו, סמנכ"ל רפואה במד"א, ציין כי "לאור ישיבה במשרד הבריאות והתייעצות עם מומחים בינלאומיים, הוחלט לאשר להשתמש במזרקים שפג תוקפם עד לחידוש המלאי. זה לא מסוכן למטופל, לעומת זאת היעדר מזרק עלול להסתיים במוות".
פרופ' אהרון קסל, יו"ר האיגוד לאלרגיה ולאימונולוגיה ומנהל שירות האלרגיה בבית החולים בני ציון, אמר: "על משרד הבריאות לדאוג ללא דיחוי שתהיה אספקה סדירה של מזרקים למטופלים. על משרד הבריאות לדאוג ליבוא בהליך מזורז של מזרקי אפיפן מיצרנים נוספים. עם זאת, כדי למנוע בהלה בקרב מטופלים שבבתיהם יש מזרקים, חשוב לזכור שגם למזרק פג תוקף יש יעילות, ומסוכן יותר להישאר ללא מזרק מאשר להשתמש במזרק שפג תוקפו".
ממשרד הבריאות נמסר: "קיים מחסור כלל־עולמי בתכשירי אפיפן ובמקביליהם. אין לנו התנגדות שארגוני ההצלה יאתרו מלאי מתאים וייבאו אותו באמצעות בעל רישום התרופה או בלעדיו. בשלב זה אותר מלאי מספיק לארגוני ההצלה וירוענן כל מלאי התכשירים במהלך החודש־חודשיים הקרובים".
יו"ר העמותה הישראלית לאלרגיות למזון, אודליה אלבו, מסרה כי "העמותה הישראלית לאלרגיות למזון פנתה למשרד הבריאות לאור מכתב האזהרה שהוציא ה- FDA , משרד המזון והתרופות האמריקני שמצא כי בבדיקות מקיפות נמצאו לכאורה כשלים במזרקי האפיפן  (שהיו קשורים למותם של חולים) ולאור העובדה שבקנדה ובבריטניה הוכרז מצב חירום בו הנחו את המטופלים להשתמש במזרקי אפיפן שפג תוקפם ובעקבות כך נוצר חוסר עולמי בשל עיכובים במתקן הייצור לאחר שהחברה לא נקטה בפעולות מתקנות".
"מחד גיסא, נטען שאין חוסר ומאידך גיסא, ה- FDA מציע חלופות. יש לציין כי בישראל  בניגוד למדינות המתקדמות אין חלופה למזרק האפיפן וכי בשעה זו שיש סכנה של ממש לזמינותו של המזרק, הציבור האלרגי אינו מודע לעובדה שייתכן שבעת הצורך במרשם חדש הם יאלצו להשתמש במזרקים פגי תוקף", המשיכה אלבו.
עוד הוסיפה כי "מיותר לציין את העובדה שבגינה נוצר החוסר ולמותר להרחיב כי האפיפן (מזרק האפיפן המכיל אדרנלין שגורם לכיווץ כלי הדם בגוף , גורם להרחבת דרכי הנשימה והעלאת לחץ הדם) הוא הטיפול החשוב ביותר לטיפול בתגובות אנפילקטיות למעשה הוא קו הטיפול ראשון, כאשר במקרה של התקף אנפילקטי נדרש טיפול מיידי, רוב התגובות האנפילקטיות מתרחשות תוך שניות מרגע החשיפה והתגובה מאופיינת בזמן הדרדרות קצר מאוד ולכן יש חשיבות לזמינותו של מזרק האפיפן במצב מסכן חיים".
"אנו מודאגים נוכח העובדה שאין בנמצא מחד חלופות ומאידך לא קיבלנו תשובות מספקות באשר לקיומו של מלאי מספק לכלל האוכלוסייה האלרגית. העמותה הישראלית לאלרגיות למזון פועלת בשיתוף עם משרד הבריאות בכדי למצוא פתרון ולהביא לכדי מצב בו תהיה חלופה נוספת בישראל של מזרקי אדרנלין", הוסיפה יו"ר העמותה הישראלית לאלרגיות למזון.
 



02:20 14.05.2018
Newsline:
All news