במקרים כמו זה שאירע בנחל צפית, יש שלושה סוגים של פגיעות, שכל אחד מהם רק מחמיר את מצב הנפגע • אחד הדברים החשובים הוא לחמם את הנפגעים כמה שיותר מהר • ד"ר קובי אסף, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בביה"ח הדסה עין כרם, מדבר מניסיונו
לא רופא אחד מטפל בנפגע, אלא צוות שלם // צילום: דוברות כבאות והצלה נגב
לצערנו הרב, היסחפות בשיטפון יכולה להיות קטלנית, כפי שקרה באסון בנחל צפית. מדי פעם אנחנו מטפלים במחלקה באנשים שנסחפים ונפגעים, ובמקרים כאלו יש שלושה סוגים של פגיעות, שכל אחד מהם רק מחמיר את מצב הנפגע.
בשל עוצמת הסחיפה, פעמים רבות הנפגעים מגיעים עם חבלות קשות מאוד בגפיים או בראש, כתוצאה מהיסחפות בוואדי ומהתנגשות בסלעים. פגיעה נוספת קשורה לסכנת הטביעה, משום שנסחפים עם הראש בתוך המים ויש קושי לנשום. נוסף על כך, המגע הממושך עם המים הקרים גורם להיפותרמיה. אלו שלושת סוגי הפגיעות הנפוצות, שכל אחת מהן מחמירה את האחרת.
אם יש חבלה משמעותית בראש או בגפיים, זה כמובן מקשה על האדם להיחלץ מהמים ומחמיר את סכנת הטביעה. צריך לזכור שמדובר בשטף עצום של מים עם כוח אדיר, ומספיקה מכה אחת כדי לאבד את היכולת להגיב.
הטמפרטורה הקרה של המים מורידה את חום הגוף בצורה קיצונית ומהירה. שהות במים קרים גרועה יותר מהשהייה באוויר קר, משום שהמים מוליכים את החום מהגוף בצורה מהירה יותר.
אחד הדברים החשובים הוא לחמם את הנפגעים כמה שיותר מהר בעזרת שמיכות תרמיות עם ציפוי פנימי כסוף, שמחזיר לגוף קרינה ומקטין את איבוד החום.
בחדר המיון בדרך כלל מכניסים אותם לבדיקת הדמיה בסי.טי, שיכולה לזהות אם כתוצאה מחבלת הראש יש דימום מוחי. הבדיקה יכולה לזהות גם דימום בחלל הבטן ושברים. הבדיקה מהירה מאוד, ובתוך כחמש דקות אפשר לזהות את כל השברים. אפשר גם לעשות בדיקת אולטרסאונד ממש ליד מיטת החולה.
חשוב לזכור שבנפגעים כאלה לא מטפל רק רופא אחד או אחות אחת, אלא צוות שלם.
מכל מקום, פגיעות כאלו יכולות להיות קלות, בינוניות או אנושות, תלוי בחומרת הפגיעה.