שתי תושבות העיר טוענות כי אמישראגז התקינה צובר גז בחצרותיהן ללא היתר בנייה • חברת הגז: "המיקום נקבע על ידי הקבלן, בכפוף לדרישות הבטיחות"
פצצה מתקתקת בחצר: ל', תושבת שכונת גבעת שאול בירושלים, התריעה פעמים רבות בפני חברת אמישראגז על הסכנה הקיימת בכך שבחצר הפרטית של הדירה שבבעלותה נמצא צובר גז. זה כארבע שנים היא מנהלת הליך משפטי בניסיון להסדיר את הנושא, ובד בבד - בעקבות פנייתה לעירייה, נדהמה גם לגלות כי אין כל היתר בנייה לצובר המדובר.
החשש של ל' הוא כי בנה, בעל צרכים מיוחדים הסובל מהפרעה נוירולוגית, עלול להשליך לצובר גפרור דולק, דבר שיוביל לפיצוץ קטלני. יתרה מכך, בנה מנסה לפתוח את מכסה הצובר ואף את ברזי הגז - פעולה שעלולה לגרום לאסון. לאחר שחברת אמישראגז סירבה להיענות לבקשותיה של ל' ולהוציא את הצובר מחצר דירתה, היא פנתה לפני כארבע שנים לבית המשפט כדי להסדיר את העניין, ומאז, כאמור, נמשך ההליך המשפטי.
"המצב הקיים, שבו צובר הגז נמצא בחצר הדירה שלנו, הוא בבחינת פצצה מתקתקת", אומרת ל' ל"ישראל היום" ומוסיפה: "זאת בפרט לאור אסון הגז שאירע בשכונת גילה בירושלים, שבו נהרגו ארבעה תושבים מפיצוץ מחריד כתוצאה מגז. אני חוששת שזה עלול לקרות גם אצלנו". עוד מציינת ל' כי היא "דורשת מחברת אמישראגז להוציא לאלתר את הצובר מחצר הדירה שלנו לפני שיקרה אסון". יועץ גז מומחה, שבדק את המצב בחצר ביתה של ל', קבע כי קיימות שתי חלופות להעברת הצובר - לחצר הסמוכה למדרכה ברחוב או לחצר בסמוך לגדר החיצונית של הבניין.
"לא קיים מיקום חלופי"
המקרה של ל' אינו היחיד. מדובר בתופעה של ממש, כפי שקבע מבקר המדינה בדו"ח שפרסם, ולפיו יש ברחבי הארץ בין 40 ל־50 אלף צוברי גז ללא היתר בגינות פרטיות.
מקרה נוסף הוא של ד', המתגוררת בשכונת פסגת זאב בבירה ונמצאת גם היא בעיצומו של הליך משפטי מול חברת אמישראגז, שהטמינה צובר גז בשטח הפרטי שלה ללא אישורה וללא מתן היתר בנייה מצד עיריית ירושלים. "העובדה כי הצובר נמצא בגינה הפרטית שלי מהווה סכנה", אומרת ד', "מעולם לא התריעו על כך בפנינו. השכן שלי עושה מנגל סמוך לצובר הגז, וזה עלול להביא לפיצוץ כי אסור להדליק אש או כל ניצוץ חשמלי במרחק של חמישה מטרים מהצובר. אני דורשת להוציא את הצובר לאלתר ולשים אותו במקום בטיחותי וחוקי, כדי שיימנע אסון וכדי שאוכל לעשות שימוש בשטח הפרטי שלי".
מעיריית ירושלים נמסר כי "המקרה מוכר ומטופל על ידי המחלקה לפיקוח על הבנייה בעיריית ירושלים. העירייה הוציאה צו הריסה שיפוטי כנגד חברת הגז על הצבת צוברים ללא היתר. התיק נמצא בטיפול התביעה העירונית". בעירייה ביקשו להדגיש כי "המחלקה לפיקוח על הבנייה בעירייה מבצעת אכיפה נגד הצבת צוברים ללא היתר, ומגישה כתבי אישום וצווי הריסה כנגד חברות הגז אשר מבצעות הטמנת צוברים ללא היתר".
מחברת אמישראגז נמסר כי "מיקום התקנת צוברי גז בבתים נקבע על ידי הקבלן, שבונה את הבניין בכפוף לדרישות הבטיחות. קבלן הבניין הוא זה שמוציא את היתרי הבנייה עבור הצוברים במסגרת היתר הבנייה של הבניין כולו. צובר הגז מספק גז לכל הדיירים בבניין. כל רוכש דירה יודע אם בשטחו מוקם צובר גז על ידי הקבלן. כך היה גם במקרה המדובר".
בחברה מציינים כי "צובר הגז המדובר, המשרת את כלל דיירי הבניין, נמצא בחצר שצמודה לביתה של המשפחה מיום הקמת הבניין, והיא רכשה את הדירה תוך ידיעה ברורה שמצוי צובר בחצר הבניין. הקבלן הוא זה שקבע את מיקום הצובר, שקיבל את האישורים הנדרשים, כולל את אישור משרד העבודה ומופיע מפורשות בטופס 4 של הבניין, אשר ניתן על ידי העירייה. למרות דרישתה של המשפחה להעתיק את מיקום הצובר, שאר דיירי הבניין הביעו את התנגדותם לכך בטענה שאינם מעוניינים להעבירו למקום אחר, וכי לא קיים מיקום חלופי מתאים בשטח המשותף.
"המשפחה הגישה לבית המשפט תביעה לסילוק הצובר, אולם נכון להיום בית המשפט הורה לה לאפשר לחברתנו להמשיך לתחזק את הצובר, ואף פסק שתשלם את הוצאות המשפט עקב הליכים משפטיים שננקטו על ידיה ונמצאו לא מוצדקים. הנושא עדיין נמצא בבירור משפטי. אמישראגז פועלת בעניין זה לטובת הדיירים ובשיתופם".