isaznow.com
Az Iw En Ru

האו"ם: 1.25 מיליון איש בסכנת רעב בדרום סודן

 

האו"ם: 1.25 מיליון איש בסכנת רעב בדרום סודן

 

המדינה הצעירה בעולם מתמודדת עם מלחמת אזרחים מתמשכת, אי יציבות פוליטית ומחסור חמור במזון • ארגוני סיוע: "הממשלה מונעת גישה לאזורי הקרבות"

מצב חירום באומה הצעירה ביותר בעולם: בשל הסכסוך המתמשך אזורים שלמים לא מגדלים מזון, ומאחרים נמנעת גישה לארגוני הסיוע בשל הקרבות. "אם הממשלה לא תאשר לסיוע להגיע, מה שנותר לנו הוא רק להתפלל", אמר תושב המקום. 1.25 מיליון אנשים עומדים בפני רעב בדרום סודאן, כפול מהמספר באותה תקופה אשתקד - כך עולה מדו"ח של האו"ם שפורסם היום (שני). 
 
"פערי צריכת המזון בדרום סודאן צריכים להדאיג את כולנו מהתרחיש הגרוע ביותר של רעב במקומות רבים ברחבי דרום סודאן ב -2018", כתבה קייטי ריקרד, רכזת  מחקר הומניטרי שסיפקה נתונים עבור הדו"ח. הסיבה למצב המחמיר נעוצה בסכסוך בן 5 השנים בדרום סודן, בעטיו נהרגו עד כה יותר מ-50 אלף איש.
המלחמה פגעה אנושות בייצור המזון במדינה // צילום: איי.פי
בפברואר, הכריזה האומה הצעירה ביותר בעולם על רעב בשני מחוזות, הצהרת הרעב הרשמית הראשונה בעולם מאז סומליה בשנת 2011. בשני המחוזות בדרום סודאן, היו כ-100,000 אנשים על סף רעב, אך הודות אזהרה המוקדמת ולתגובה מהירה – נמנעה קטסטרופה. אולם כעת, המצב במדינה הורע: נכון לחודש ספטמבר, 6 מיליון בני אדם - 56% מהאוכלוסייה - חוו רעב חמור באיוד ובגארי, מחוזות הגדולים במדינה. 
המלחמה המתרחבת בדרום סודאן הפכה את ייצור המזון לבלתי אפשרי, ואת העברת הסיוע למסוכנת וקשה. המחוזות איוד ובגארי מוחזקים בידי המורדים, ותושבים מקומיים אומרים שהמצב בשני המחוזות הוא נורא.
כוחות הממשלה במלחמת האזרחים המתמשכת בדרום סודן // צילום: איי.פי
"ברחנו בגלל הרעב", אמר תושב בגארי שברח לא מזמן עם משפחתו לעיר הסמוכה וואו, משום שלא היה להם מזון. הוא דיבר בעילום שם למען ביטחונו. התושב, בן ה-54, בן ארבע, סיפר לסוכנות הידיעות AP בטלפון כי "אנשים במחוז מתים מרעב". לדבריו, בשנה וחצי האחרונות הוא ראה את כוחות הסיוע ההומניטרים של האו"ם בעיר רק שלוש פעמים. "אם הממשלה לא תאשר לסיוע להגיע,  מה שנותר לנו הוא רק להתפלל", אמר.
לפי ממשלת דרום סודאן, "אין מדיניות של אפליה, הממשלה מחויבת לסייע לכל דרום סודאן", אמר ישעיהו קול-ארואי, יו"ר הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה.
ארגוני זכויות האדם קוראים לכל הצדדים בסכסוך לספק גישה מיידית ובלתי מוגבלת לסוכנויות הומניטריות. "הן כוחות הממשלה והן כוחות האופוזיציה השתמשו במזון ככלי לחימה, החל מהגבלות על גישה אזרחית למזון, מניעת מזון באופן פעיל מאזורים מסוימים, ביזה שיטתית של מזון משווקים ובתי מגורים ואף ביזה של אזרחים הנושאים כמות קטנה של מזון בחזית", אמרה אלישיה לואדקה, חוקרת דרום סודאן לאמנסטי אינטרנשיונל.
העצמאות הובילה לסבל, פליטים בדרום סודן // צילום: איי.פי
"2018 תהיה שנה קריטית", אמר סרג טיסו מארגון המזון והחקלאות של האו"ם. הוא אמר כי הדרך היחידה למנוע הידרדרות נוספת בטווח הקצר היא "להגיע לשלום".
משבר המזון הנוכחי הוא תוצאה של "סכסוך מעשה ידי אדם", אמר נציג האו"ם בדרום סודן, דוד שירר. "מדובר באנשים שנמלטו מהבתים בגלל הסכסוך ולכן עזבו את פרנסתם", אמר שירר. הדבר נכון במיוחד באזור אקואטוריה, שנודע פעם בשם "סל הלחם של דרום סודן", אך כיום יש רוב התושבים ברחו מבתיהם בשל הסכסוך. "בדרום סודאן היו גשמים אידיאליים ברוב המקומות השנה", מסביר שירר. "הרעב הוא לא בגלל האקלים, הוא בגלל המלחמה".

02:12 07.11.2017
Newsline:
All news