על פי בכיר בצה"ל, הג'יהאד האסלאמי עשוי להגיב במספר דרכים, כמו ירי תמ"ס, נ"ט או פיגוע באיו"ש, אם כי מצד שני ככל שחולף הזמן פוחת הסיכוי לתגובה • עוד ציין כי הג'יהאד חטף מכה קשה, אך "אנחנו לא מתנצלים"
הפעילות המבצעית סביב מנהרת הטרור של הג'יהאד האסלאמי בגבול רצועת עזה טרם הסתיימה, ובצה"ל ממשיכים להיערך לאפשרות של תגובה מצד הג'יהאד האסלאמי, כך אמר קצין היום (רביעי) בכיר בפיקוד הדרום בשיחה עם כתבים צבאיים.
לפי הקצין הבכיר, "אנחנו עדיין בתוך האירוע, במבצע עצמו. עדיין לא סיימנו את המבצע - הג'יהאד האסלאמי חטף מכה קשה, שאולי גם הגיע לו. אנחנו לא מתנצלים ונערכים לכל האופציות. בכל רגע יכול לקראות פה אירוע".
לדברי הקצין הבכיר, למרות שההנחיות לאזרחים בעוטף עזה הן לשמור על שגרה, הרי שהכוננות של צה"ל תימשך, שכן הג'יהאד האסלאמי מתקשה להבליג על פיצוץ המנהרה.
"הג'יהאד האסלאמי יתקשו להבליג"
"הם מתקשים להבליג בגלל כמות ההרוגים הגבוהה. בכל רגע יכולות להיות פה רקטות או נ"ט", לדבריו. עוד ציין הבכיר כי "יש לג'יהאד האסלאמי יכולת להגיב, הם עדיין במרחב הדילמה, עדיין לא סיימו לחלץ את ההרוגים מהמנהרה. הדילמה שלהם היא איך ומתי להגיב".
מצד שני, הסתייג, ככל שמתרחקים מהאירוע, יש סיכוי גדול יותר שהם לא יגיבו. עוד ציין הקצין כי כעת נמצא הארגון בדילמה, כאשר הגורם המרסן המשמעותי על הארגון הוא הפיוס הפלשתיני והאינטרסים של חמאס בהקשר זה.
הג'יהאד האסלאמי הוא ארגון שממומן על ידי איראן, והמפקדה שלו ממוקמת בסוריה. בארגון הטרור חברים כ-10,000 פעילים, ומלבד כמה מאות רקטות רגילות ומוכרות, מחזיק הארגון עשרות רקטות עתירות משקל לטווחים קצרים.
"ערוכים לתגובות רבות"
הקצין הבכיר ציין כי הוא אינו שולל את האפשרות שהאיראנים ינסו לפגוע בהליך הפיוס הפלשתיני באמצעות תגובה של הג'יהאד האסלאמי. "אנחנו ערוכים לתגובות רבות", אמר הקצין, ולא פסל את האופציה שהתגובה תבוא גם בדמות פיגוע ביהודה ושומרון.
"אם הג'יהאד האסלאמי יעשה טעות ויגיב, הוא ישלם את מחיר. הוא חושב היום איך הוא מחפה על כשלונותיו, וזה יכול להביא אותו לפעולה פזיזה", אמר.
לאור זאת, ההערכות הצה"לית לתגובה אפשרית של הג'יהאד האסלאמי צפויה להימשך בימים הקרובים. המנהרה שפוצץ צה"ל הייתה במרחב שבין כיסופים לעין השלושה, במרחק של כ-200 מטרים מעמדה של צה"ל באזור.
לפי הקצין הבכיר, לצה"ל הייתה אחיזה מודיעינית במנהרה ומישוקלים מבצעיים החליט לחכות להזדמנות המבצעית לפעול. בשלב זה, הופסקו העבודות על הגדר בנקודות רבות מתוך רצון שלא לספק מטרות חשופות לצד השני.
"נתנו להם להמשיך לחפור - זה איפשר לנו ללמוד"
"זה איפשר לנו ללמוד, החלטנו מתי נכון לפעול", אמר הבכיר, שהכריז: "הפגיעה הייתה מדוייקת מאוד". לפי הנתונים של הצבא, כתוצאה מהפגיעה של צה"ל נהרגו חמישה חופרים. תשעה נוספים, ביניהם הבכירים בג'יהאד האסלאמי, נהרגו בניסיון פעולת החילוץ. חמישה פעילים עדיין נעדרים מתחת לקרקע.
הייחודיות במנהרה שהופצצה היא עובדת היותה שייכת לג'יהאד האסלאמי הפלשתיני, ולא לחמאס. לפי הבכיר, לאחר מבצע "צוק איתן" החליט הג'יהאד האסלאמי להיכנס לתחום המנהרות ההתקפיות ברצועה כמו חמאס.
בתשובה לשאלה אם החמאס ידע ואישר לג'יהאד האסלאמי לחפור את המנהרות, אמר הקצין כי "לא יכולה להיות תשתית משמעותית בלי שחמאס מכיר ומאשר אותה". לדבריו, "פיוס, לא פיוס, מי ששולט ברצועה זה חמאס".
"שיפרנו את היכולות"
עוד ציין הקצין הבכיר כי מבצע הפגיעה במנהרה הוא הישג גדול של צה"ל, משרד הביטחון, מפא"ת והתעשיות הישראליות, שפיתחו טכנולוגיות ויכולת מבצעית שלא הייתה קיימת ב"צוק איתן", והבשילה בתקופה האחרונה, יחד עם תפיסה מבצעית שונה.
"יש פה הישג מבצעי משמעותי, גילוי המנהרה לא היה אירוע אקראי. יש פה שיטה, חיבור מערכתי של מספר יכולות, בין כמה עולמות תוכן. חיבור למערכת אחת שלא הייתה לנו", ציין. לדבריו, "אנחנו מתקדמים בהסרת איום המנהור ההתקפי. זה לא קורה היום או מחר, אבל אנחנו מתקדמים. בעבר חמאס היה יותר מתקדם מאיתנו. צמצמנו פערים, ואנחנו בדרך לעקוף את האויב".
הקצין הבכיר ציין עוד כי המערכה במנהרות היא מורכבת מאוד, והיא שילוב של מודיעין, טכנולוגיה, יכולות הנדסיות ועוד. "שיפרנו משמעותית את היכולת לנטר לעומקים של עשרות מטרים. זו יכולת מורכבת. זה מייצר מאזן אימה אחר בקרקע".
"מעבדה עם מומחי תוכן"
עוד הדגיש הקצין הבכיר כי מעבר להבשלת הטכנולוגיה, מאחורי האיתור והפגיעה במנהרה ביום שני האחרון עומדת מעבדה טכנולוגית שפועלת יותר משנה ובה מומחי תוכן מתחומים שונים, וביניהם: מהנדסים, טכנולוגי, גיאולוגים ומודיעין. "שם מחליטים אם יש דברים חשודים או שלא מתחת לקרקע, המעבדה אחראית להפליל או לזכות מרחבים", ציין.
לדבריו, "כל מי שנמצא בתווך התת-קרקעי מסכן את עצמו. ידע כל חופר או שוהה במנהרה שעם ירידתו למטה, הוא נמצא בסכנת חיים".
האחריות על המעברים עברה לרש"פ
בתוך כך, היום העביר חמאס לידי הרשות הפלשתינית את האחריות על המעברים ברצועת עזה. כפי שפורסם השבוע ב"ישראל היום", במערכת הביטחון סבורים שהפיוס לא יחזיק לאורך זמן, בין היתר לאור העובדה שהוא לא עוסק בסוגיית אמצעי הלחימה שברשות ארגוני הטרור ברצועה, ומכיוון שיו"ר הרשות הפלשתינית, אבו מאזן, טרם העביר לרצועת עזה את הכסף לחשמל ולתרופות.
"אנחנו רואים את חמאס מנסה לרקוד על כל החתונות - מצד אחד, הפיוס, ומצד שני – ביקורים באיראן וקבלת סיוע מהזרוע הצבאית של איראן. אנחנו לא חושבים שהפיוס מבשר לנו טובות, אלא מביא לידי ביטוי את הלחץ שחמאס נתונה בו ואת המחויבות השלטונית", סיכם.