הזדמנות לשינוי מקיף
למרות הממצאים המדאיגים, המומחים מדגישים: חשוב מאוד להפסיק לעשן בכל גיל ובכל שלב.
ענבל אלונה שגב־מילבר, מנחת סדנאות לגמילה מעישון, רוקחת וממונה על פניות ציבור במאוחדת שערכה את המחקר עם ד"ר אנה ארוניס וד"ר רוברט הופמן, מספרת: "שמתי לב שנושא המשקל מאוד מעניין את המשתתפים בסדנאות. הם מאוד חוששים מעלייה במשקל, זה נושא שעולה בכל סדנה ומפגש וזו אחת הסיבות העיקריות שאנשים מפסיקים וחוזרים".
לדבריה, "מערכת הבריאות צריכה להביא בחשבון שיש צורך בליווי אישי של הנגמלים על ידי צוות רב מקצועי כולל דיאטנית, רופא משפחה ופיזיותרפיסט".
הסיבות לעלייה במשקל וברמות הגלוקוז לא ידועות בוודאות אך ההערכה היא שהגורמים לכך קשורים לשינוי במאזן ההורמונלי, ללחץ נפשי ולעלייה בצריכת פחמימות, שגורמות לעלייה ברמת הגלוקוז.
שגב־מילבר הדגישה כי המחקר לא מומן על ידי שום גורם וכי למרות הממצאים התועלת בגמילה מעישון היא רבה: "הרווחים בגמילה מעישון הם רבים. הפסקת עישון מפחיתה תמותה ממחלות לב ומסרטן, מחלות מאיימות וקטלניות. השינוי במשקל וברמות הגלוקוז הוא שינוי שקורה בטווח הקצר. אם נתפוס אותו בזמן ונצליח לטפל בו נקבל את הרווחים הגדולים של הפסקת עישון".
לדבריה, חשוב להדגיש את הזמניות שבסוגיית המשקל: "המשקל חוזר לעצמו אצל חלק מהאנשים וחשוב לנצל את נקודת הזמן הזו לשינוי מהותי באורח החיים. לא רק גמילה מעישון אלא גם שינוי הרגלי תזונה ופעילות גופנית".
"חולים שמאובחנים בבדיקת CT הם לרוב במצב שבו המחלה מקומית ולא גרורתית. צפוי שינוי אפידמיולוגי של המחלה ממחלה גרורתית למקומית בדומה לשינוי שחל בסרטן השד והמעי הגס הודות לתוכנית סקר יעילה", מסביר פרופ' פלד.
בדיקת CT בקרינה נמוכה כבדיקת סקר למעשנים לסרטן הריאות תעלה גם השנה לדיון במסגרת סל התרופות. הבדיקה עלתה לדיון בשנים 2015 ו־2017 אך נדחתה בנימוק שאין הוכחות ליעילותה. הבדיקה מיועדת לאנשים בני 55 עד 74 שבעברם עישון של "30 שנות קופסה" - חפיסת סיגריות ליום במשך 30 שנה, שתי חפיסות במשך 15 שנה וכדומה. הבדיקה מיועדת למעשנים בפועל או שהפסיקו לעשן בטווח של עד 15 שנה.
בעבר הטכנולוגיה לא קיבלה דירוג גבוה בדיוני סל התרופות, משום שלא היו ראיות מספיקות שיכולת הגילוי של הבדיקה טובה. מהנתונים העדכניים ביותר לגבי סרטן ריאות בישראל עולה כי ב־2014 אובחנו בישראל 2,605 מקרי סרטן ריאות. שיעור התחלואה הגבוה ביותר היה בקרב גברים ערבים (49 מקרי תחלואה לעשרת אלפים איש), גברים יהודים (28 מקרים), נשים יהודיות (17.5 מקרים) ונשים ערביות (8.25 מקרים לעשרת אלפים איש). סרטן הריאות הוא הקטלני ביותר בקרב גברים והשלישי בקרב נשים.