אם לא יהיה שינוי צפויה מחר הממשלה הספרדית להפקיע סמכויות מהאוטונומיה הקטלונית • הקטלונים מפולגים לגבי התגובה: עצמאות או בחירות חדשות
הכרזה על בחירות או על עצמאות? זו כעת הדילמה הגדולה ביותר שעומדת בפני הקטלונים, והתשובה לשאלה הזו צפויה לקבל מענה היום או מחר בפרלמנט (הכנסת של קטלוניה) על ידי הנשיא הקטלוני קרלס פוג'דמון.
ההתלבטות הזאת לגבי הצעד הבא הובילה אמש לכינוס חירום של ממשלת קטלוניה שדנה בשאלה האם פוג'דמון יעשה ניסיון נואש למנוע את יישום סעיף 155 בחוקה, שמשמעותו לקיחת סמכויות רבות מהאוטונומיה הקטלאנית על ידי ראש הממשלה הספרדי מריאנו רחוי, או שילך עד הסוף, ישבור את הכלים ויכריז על עצמאות.
אחרי שעות רבות של התייעצויות, פוג'דמון החליט לא להתייצב היום ב"סנאט" במדריד, שצפוי מחר לאשר ברוב קולות את המלצות הממשלה כתשובה חוקתית לקיום משאל העם הלא חוקי על רקע העובדה שפוג'דמון לא הבהיר עדיין כי לא הכריז על עצמאות.
"הממשלה אינה נותנת לנו אפשרות אחרת מלבד להכריז על רפובליקה חדשה", הסביר לסוכנות אי.פי סגן הנשיא הקטלאני, אוריאול ג'ונקרס.
ל"ישראל היום" נודע שבמעגל הקרוב של פוג'דמון יש מתיחות עצומה בין הגוש שמבקש להכריז על בחירות כדי לפחות להציל את ממשלת האוטונומיה, לבין אלה שדורשים הכרזה חד משמעית על עצמאות.
"הכלי היעיל והקטלני ביותר להרוס את תהליך העצמאות הוא בחירות. אנו דורשים מפוג'דמון להכריז על עצמאות. הגיע הרגע של 'הכל או כלום'", הסביר קרלס ריירה, בכיר במפלגת השמאל הקיצונית CUP, שעשרת חברי הפרלמנט שלה משמעותיים מאוד להישרדותה של ממשלת קטלוניה.
"הדברים הלכו יותר מדי לכיוון הלא נכון", אמר ל"ישראל היום" עורך הדין המקומי ג'וספ מונטיס. "אני בעד עצמאות, אך הכרזה עליה כבר היום תעניק לנו בסך הכל ניצחון סמלי. בפועל לא נקבל עצמאות, ורק נאבד את כל הכוח השלטוני".
מונטיס סבור כי עדיף לקחת צעד אחורה כדי לקחת בעתיד שני צעדים קדימה. בעיקר כי לתנועה בעד עצמאות אין היום רוב בבית, וגם לא מדינה שתכיר בה בחוץ.
אם פוג'דמון לא ישנה את הכיוון לפני ההצבעה ב"סנאט", יאבדו הקטלונים את השליטה בממשלה, במשטרה ובכלי התקשורת הציבוריים והוא עצמו יפוטר. אם בנוסף לכך יכריז על עצמאות, בניגוד לעצות של רוב העיתונים והצמרת הכלכלית של קטלוניה, אולי גם ייעצר.
עוד לפני יישום סעיף 155, כבר ברור כי הנזק הכלכלי של המשבר יוצר לקטלוניה בעיות פיננסיות. כאלפיים חברות עסקיות כבר עזבו את קטלוניה, וכעת גם חברת הרכב "סיאט", שנולדה לפני יותר מ־60 שנה בברצלונה ושייכת היום ל"פולקסווגן", מזהירה כי תנקוט צעד דומה בהיעדר הגנה משפטית.