מושב החורף של הכנסת ייפתח מחר - והברקים והרעמים כבר מובטחים • על הפרק: חוק הלאום, חוק הגיוס - והחוק האוסר חקירת ר"מ מכהן • יו"ר הכנסת אדלשטיין יוצא נגד מעורבות בג"ץ בחקיקה: פוגע ביוקרת הכנסת
בתום פגרה בת 88 ימים יחזרו מחר 120 הח"כים למשכן הכנסת עם פתיחתו החגיגית של מושב החורף, והם צפויים לחולל לא מעט סערות: בין השאר ידונו הח"כים בחוק הגיוס החדש, בחוק הלאום, בחוק העמותות, בחוק הג'ובים ועוד (ראו מסגרת).
הח"כים צפויים לפתוח את המושב כשהם מלאי אנרגיות וחדורי רצון לקדם את הצעות החוק הפרטיות שלהם וכן הצעות חוק חדשות, שיתווספו אל הערימה של כ־4,700 הצעות חוק פרטיות שהוגשו מאז כינונה של הכנסת הנוכחית לפני כשנתיים וחצי - שרק 5% מהן יהפכו עד סוף הקדנציה לחוקים של ממש.
ישיבת הפתיחה החגיגית של הכנסת תחל בנאומיהם של נשיא המדינה ראובן ריבלין, רה"מ בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ויו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג.
הנשיא ריבלין יישא נאום המוגדר כ"חשוב ובעל משמעות רבה". הנאום יעסוק בין השאר בטענות המוטחות חדשות לבקרים על ידי גורמים פוליטיים נגד מוסדות שלטון ממלכתיים, ובהם ביהמ"ש העליון, היועץ המשפטי לממשלה, פרקליטות המדינה, צה"ל והמשטרה, שלפיהן הם מונחים בהחלטותיהם בשיקולים פוליטיים, טענות הפוגעות במעמדם ובאמון שהציבור הרחב רוחש להם.
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין אמר ל"ישראל היום" כי הוא צופה "מושב מעניין מאוד" שבו יידונו כמה חוקים שנויים במחלוקת, כמו חוק הלאום שיזם ח"כ אבי דיכטר (הליכוד). אדלשטיין סבור כי חוקים בעלי חשיבות ציבורית רבה כמו חוק הלאום ראוי שיאושרו ברוב משמעותי ולא ב"הורדת ידיים" כהגדרתו, כדי שיהיה ברור שמרבית סיעות הבית עומדות מאחוריהם ולא רוב מקרי.
אדלשטיין מצר על המעורבות הרבה של שופטי בג"ץ בהחלטות הכנסת, דבר שפוגע במעמדה וביוקרתה בציבור. לדבריו, גם הכנסת אשמה במידת מה במעורבות הרבה של בג"ץ, משום שלעיתים הליך החקיקה נעשה בפזיזות ונופלות בו שגיאות, כמו במקרה של חוק מס דירה שלישית, שבג"ץ ביטל לאחר שהגיע למסקנה ש"נפל פגם מהותי" בחקיקתו.
בהתייחסו לעובדה ש־14 ח"כים כבר פרשו מהכנסת הנוכחית (ועוד 6 פינו את מקומם במסגרת החוק הנורבגי), תופעה שלא היה לה תקדים, אומר אדלשטיין כי "אם מנתחים את התופעה הזו נראה לי שיש פה צירוף מקרים. יש ח"כים שפרשו משום שחשו שמיצו את עצמם ואחרים מסיבות אחרות. אינני חושב שאפשר להסיק מכך שהכנסת כבר איננה אטרקטיבית ומועמדים טובים אינם רוצים להגיע לכנסת". עם הח"כים הבולטים שפרשו מהכנסת רק באחרונה נמנים פרופ' מנואל טרכטנברג ואראל מרגלית (המחנה הציוני) ויו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון, ולפני כן משה יעלון, סילבן שלום (הליכוד) ושי פירון (יש עתיד).
יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן (הליכוד) מעריך שמושב החורף יהיה סוער ויתנהלו בו מאבקים קשים בין הקואליציה והאופוזיציה, אבל מבטיח כי "נעמוד בכל הקשיים". הוא ציין שבכוונת הקואליציה לקדם שורה ארוכה של חוקים, שהחשובים שבהם אלו חוק הלאום, חוק הפריימריז, חוק העמותות, חוק שיאסור חקירת ראש ממשלה מכהן והחוק הנורבגי המלא, שיחייב את כל השרים (למעט ראש הממשלה) לפרוש מהכנסת.
מנגד, האופוזיציה מתכוונת לנהל מאבק חריף נגד אותם חוקים. יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג אמר כי "נעשה מאמץ לבלום את בליץ החקיקה. זו נקודת שבר בחברה הישראלית". הרצוג מתחייב גם שהאופוזיציה תיאבק נגד "הניסיון להלך אימים על התקשורת".