ראש הממשלה הספרדי מריאנו רחוי איים שלשום כי ייתכן שיפעל בצעדים דרסטיים כדי לסכל את המהלך של החבל האוטונומי, שהפך לנכס תרבותי־כלכלי־תיירותי עבור המדינה הספרדית כולה. בין השאר הזהיר כי אולי אף יבטל את מעמדו האוטונומי של החבל. "אנחנו לא ניתן לעצמאות להתרחש, אני יכול לומר לכם את זה באופן הכי גלוי שאפשר - זה לא יקרה", אמר רחוי בראיון לעיתון El Pais. ההערכה היא שהוא עשוי להשתמש בסעיף מיוחד בחוקה, שנותן לממשלה המרכזית סמכות וטו על החלטות הממשלה המקומית.
בינתיים, החשש ממשבר פוליטי שיסחרר את ספרד כולה מרחף באוויר - ובשטח הסערה מורגשת היטב.
שלשום הוציאה לרחובות התנועה האזרחית "הבלמוס" ("לדבר") שורה של הפגנות מחאה בכל רחבי ספרד, הקוראות לפתיחה בדיאלוג בין השלטון הספרדי המרכזי לממשלה
בחבל קטלוניה.
באמצעות הרשתות החברתיות הצליחה התנועה להביא לרחובות אלפים, אשר דרשו ששני הצדדים המעורבים בסכסוך יפתחו במשא ומתן כדי למצוא פתרון למשבר, שלטענתם מביא בין השאר ליציאה המונית של משרדי חברות גדולות, כולל בנקים גדולים, אל מחוץ לקטלוניה, אחרי שספגו הפסדים כספיים שמגיעים על פי ההערכות ליותר מ־3 מיליארד יורו.
ההפגנות נמשכו גם אתמול, כאשר רבבות ספרדים, ויש האומרים יותר ממיליון איש, הגיעו מרחבי ספרד אל ברצלונה, קיימו הפגנה בעד "שמירה על איחוד ספרד". ההפגנה ההמונית חסמה את רחובותיה המרכזיים של עיר הבירה הקטלאנית, ומשתתפיה הניפו אל על את דגלי ספרד ודגלי קטלוניה. יש שתיארו את המצב בהפגנה כאופוריה. קריאות "ויוה ספרד" ו"ויוה קטלוניה" נשמעו בפיהם, כמו גם "אתם לא לבד" - כשהכוונה למשטרת ספרד ששוטריה נשלחו לקטאלוניה בעת קיום משאל העם ונתקלו בהתנגדות עזה ואלימה, בחלק מהמקרים על ידי האזרחים שתומכים בעצמאות החבל.
48 שעות היסטוריות
הרגשות בבירת החבל עדיין טעונים בין התומכים בעצמאות למתנגדים, והעיר הגדולה כמו החברה הקטלאנית בהחלט מתחילה להתפלג.

ההפגנות נגד העצמאות מוכיחות שיש רבים שאינם חפצים באיבוד חבל הארץ הזה מספרד המאוחדת לטובת הרוצים בעצמאות. משפחות כבר דיווחו על קרע ופילוג עקב דיעות שונות בתוכן, וגם חברי ילדות ניצבים זה מול זה וממתינים להחלטה הסופית - שאין ספק שתגרום להעמקת הקרע שקיים גם כך בין כולם.
התחושה המלווה בלא מעט עובדות מבוססות היא כי יהיה רק מנצח אחד בעימות הזה, ובסכסוך הזה "לא יילקחו שבויים". ממשלת ספרד המרכזית שבה, חוזרת ומדגישה בכל אפשרות: "לא תהיה עצמאות". ממשלת קטלוניה מבטיחה: "עצמאות או עצמאות". זו האפשרות היחידה שהם מכירים בה.
עם זאת, יש אפשרות לתוכנית חלופית שתמנע מהמשבר מלהתלקח ולהגיע לנקודת אל־חזור: בחירות בקטלוניה. יש רבים הקוראים, כאמור, למשא ומתן ולבחירות פתוחות בטענה כי המשאל, שכידוע הוגדר כבלתי חוקי על ידי הרשויות הספרדיות, בכל מקרה אינו משקף את דעת העם - משום ששיעור ההשתתפות עמד על כ־43 אחוזים.
כעת כל המבטים מופנים לנשיא קטלוניה, קרלס פוג'דמון, שמוליך את מהלך העצמאות - כדי לראות מה יהיה מוצא פיו מחר בפרלמנט. אתמול הוא אמר כי בכוונתו ליישם את הכרעת התושבים, וזאת על פי ספרי החוקים המקומיים.
אפשר לכתוב בבטחה, כי 48 השעות הקרובות יהיו היסטוריות. האם הן יבשרו על תום עידן ותחילת תקופה חדשה בתולדות החבל? האם קטלוניה תהיה מדינה עצמאית? האם מנהיגיה ייאסרו? אלה השאלות ששואלים ושומעים כולם ברחבי המחוז ובברצלונה בפרט. בינתיים, השליטה היחידה בלבבות של כולם בספרד, בלי הבחנה, היא אי הוודאות.