המו"מ בנוגע להעברת הטיפול הרפואי באנשי הקבע תקוע כבר חודשים ארוכים • דו"צ: "נעשים צעדים רבים לשיפור המענה הרפואי לכלל משרתי צה"ל"
כבר חודשים ארוכים שהמו"מ בין משרד הביטחון למשרד הבריאות בנוגע להעברת הטיפול הרפואי באנשי הקבע תקוע, והסובלים העיקריים הם לא אחרים מאשר החיילים. גורמים המעורים בפרטים אמרו בימים האחרונים ל"ישראל היום" כי מדובר בסכנת חיים של ממש.
הרקע להחלטה הצבאית להעביר את הטיפול הרפואי באנשי הקבע לקופות החולים האזרחיות - הוא תלונות חוזרות של חיילי חובה ואנשי קבע בנוגע לטיפול רפואי לקוי, המתנה בלתי סבירה לרופאים וחוסר זמינות של תורים.
בצה"ל הודיעו בשנת 2016 כי בכוונתם להעביר את אנשי הקבע לטיפול בקופות החולים האזרחיות עד ינואר 2017, ובכך לפנות רופאים צבאיים לטיפול בחיילי החובה. עם זאת, לקראת סוף 2017 אין שום התקדמות בסוגיה, וכבר חודשים שהמו"מ בין משרד הבריאות למשרד הביטחון תקוע.
הסחבת הנמשכת מסכנת את חיי חיילי צה"ל. לפי גורמים המעורים בפרטים, אי קבלת ההחלטה בנוגע להעברת הטיפול הרפואי באנשי הקבע לקופות החולים היא מצב הביניים הגרוע ביותר, שכן כל עוד מתנהל משא ומתן בעניין קופות החולים, הצבא לא מקדם חלופות אפשריות להתמודדות עם הבעיה.
נתון אחד פשוט מספר את כל הסיפור: בעוד אזרח מן השורה ממתין בין יום ליומיים כדי לראות רופא ראשוני, חיילים בצבא נדרשים להמתין 14-10 ימים עד שהם רואים רופא לראשונה.
משיחות רבות שנערכו עם חיילים פשוטים ועם קצינים בכירים, לא נמצא אחד שטוען כי מצב רפואת השגרה בצבא הוא בכי טוב.
מצד שני, למרות העובדה שלוקח לחיילים לפחות חודשיים להגיע לרופא מומחה, כ־50 אחוזים מהם לא מתייצבים לתורים שנקבעו עבורם אצל מומחים.
גם אם ההחלטה תתקבל בימים הקרובים, ייקח לפחות חצי שנה עד שהטיפול באנשי הקבע יעבור לקופות החולים. במשרד הביטחון מציינים שעדיין אין פריצת דרך במו"מ עם משרד הבריאות.
מדובר צה"ל נמסר: "במסגרת תוכנית נרחבת לשיפור מתן המענה הרפואי לכלל משרתי צה"ל, נעשים צעדים רבים, בין היתר גיוס רופאים, שיפור מערכות, קיצור זמני המתנה לרופאים מומחים ושדרוג המענה במוקד הצה"לי, והרחבת המענה בביקור רופא".
גורם במשרד הבריאות מסר כי המשרד עומד על כך שלא ייגרמו הפסדים לקופות החולים כתוצאה מהמהלך.