אחרי שמחבל בעל היתר עבודה הפר את השקט, עלינו למצוא את הדרך לאפשר נורמליזציה בתעסוקת פלשתינים • פרשנות
נמר מחמוד אחמד גמל (37), תושב בית סוריכ, בעל היתר עבודה ב"מרחב התפר" - הפר את השקט שאליו התרגלנו בחודשים האחרונים.
מחקירה ראשונית של הפיגוע עלה כי המפגע, אב ל־4, הוא בעל אישיות מורכבת ובעייתית שסבל מפרצי אלימות קשים. כתוצאה מהם נסה אשתו עד ירדן והשאירה לו את ילדיהם. גמל החליט כנראה שהפתרון לבעיותיו הוא לצאת לפיגוע כנגד מאבטחי שער המעבר בגדר ההפרדה - שמאחוריה מתגוררים מעסיקיו ומארחיו ביישוב הקהילתי הר אדר. כמה ציני.
מרקם היחסים בין יהודים לערבים במרחב התפר, בדגש על הר אדר, הוא בהחלט דוגמה ומופת ואסור להפסיקו. חובה להמשיך את המרקם ויחסי השכנות והעבודה הקיימים. הפיגוע ותוצאותיו הקשות ייחקרו מכל זווית: בראש ובראשונה, האם יכול היה לעלות בסנסורים הרגישים של השב"כ, שהשתכללו בשנתיים האחרונות, ותוצאות עשייתו הן שקט כמעט מוחלט בגזרות השונות.
כמו כן, ייבחנו תגובותיהם של המאבטחים ואנשי מג"ב במעבר, וגם היבט תהליך מתן אישורי העבודה והשהייה לתושבי איו"ש בוודאי יידון מחדש. יידונו גם צעדי ענישה כנגד הכפר שממנו יצא המפגע ואיתור של שותפים לפיגוע המחריד.
אירוע הטרור הקשה הוא תזכורת כואבת למציאות הביטחונית שבה אנו נמצאים, תזכורת שארגוני הטרור, ובראשם חמאס, ממשיכים לעשות מאמצים אדירים לקדם פיגועים ביהודה ושומרון ומיהודה ושומרון כדי לערער את היציבות היחסית בזירה זו. בפועל, חמאס וארגוני טרור אחרים, קידמו עשרות צירי פיגוע שסוכלו.
מאז תחילת 2017 סוכלו יותר מ־200 פיגועים משמעותיים בעלי מאפיינים של פיגועי התאבדות, ירי, חטיפה והקרבה - ממש כמו הפיגוע אתמול בהר אדר. הארגונים גם עוסקים בהסתה קשה ומדרבנים את ההמון לפעול בדרך הטרור.
כל פיגוע מצליח מלהיט את האווירה הלהוטה ממילא, ומוציא מהמאורות את אותם מפגעים בודדים שמחפשים תהילה של רגע ומוכנים להקריב את עצמם.
אנו מצויים בתקופת חגי תשרי, שבמהלכם הרצון להוציא לפועל פיגועים גדול אף יותר. כפי שכבר נאמר בעבר, השקט משכר ומשקר. הוא נובע כתוצאה מעבודה קשה מאוד של משטרת ישראל, צה"ל ואנשי השב"כ. שוטרים, מאבטחים וחיילי צה"ל הם המגן האנושי שמפריד בין האזרחים למפגעים. תוצאות הפיגוע אמש ממחישות שוב את הנאמר.
עלינו למצוא את הדרך כן לאפשר נורמליזציה, עד כמה שאפשר, בתעסוקת פלשתינים, במתן פתרונות הומניטריים ובסיוע לרשות הפלשתינית לנהל את האוכלוסייה וצרכיה. מצבנו יהיה טוב יותר ככל שנאפשר מרקם חיים נורמלי, כולל חזרה לשת"פ ביטחוני עם הפלשתינים.