חבר מפלגתך לשעבר, אבי גבאי, פרש מהממשלה על רקע מינוי אביגדור ליברמן לשר הביטחון. מה דעתך על ליברמן?
גלנט מתחמק: "אני לא מצוי בתהליכים שקורים כרגע במערכת הביטחון. אלה דברים שנבחנים בטווח ארוך. יש רגעי מבחן שמגיעים בעיקר בזמני קרבות ומלחמות, וכאלה עוד לא היו".
המערכה הבאה בעזה תיראה אחרת?
"אם זה תלוי בי, כן. בעופרת יצוקה הבאנו לתוצאה אחרת לחלוטין. בצוק איתן עשו 'גזור־הדבק' לעופרת יצוקה, אבל כשאתה עושה כך, אתה בעצם נלחם את המלחמה הקודמת ולא את הבאה. וזה מה שקרה".
מה עמדתך בנושא השבויים והנעדרים, דוגמת הדר גולדין ואורון שאול?
"חובה עליונה להחזיר שבויים ונעדרים לביתם. עם כל הכאב והצער, יש הבדל בין לוחמים חיים לבין אלה שאינם בחיים, כי ממד הזמן שונה. את המתים צריך להביא לקבר ישראל, ואת החיים צריך לשחרר. הזמן הוא פקטור מרכזי, כי אני לא רוצה שימותו בשבי האויב".
ישראל צריכה לאמץ את מסקנות ועדת שמגר ביחס לעסקאות שבויים?
"אני מכבד מאוד את שמגר ואת הצוות, אבל הם יכולים לקבוע הלכות והתנהגות רק לצד הישראלי. אם הם יגידו שהצד הישראלי לא ישחרר יותר ממספר מסוים עבור חייל או רק גופות תמורת גופות, יכול להיות שאנחנו גוזרים את דין השבוי למוות. אני בטח לא מאלה שיקבעו מראש מה המחיר וייתן אולטימטום עצמי. ברור שלא מינו את הוועדה כדי לאמץ את המלצותיה. תראו באילו נסיבות היא מונתה, אז תבינו למה מינו אבל לא התכוונו באמת לאמץ".
בימים אלה מדברים על אפשרות הצטרפותו של גבי אשכנזי לפוליטיקה, אולי למפלגתו של אבי גבאי. מה דעתך?
"אני מעדיף קודם לראות מה קורה, ואחרי שיקרה אגיד את דעתי. כמו שאמר ד"ר בורג ז"ל: לא דנים על ביצה לפני שהוטלה".
"לא שואף להיות רה"מ"
במרחק הזמן, מה התובנות שלך לגבי פרשת המסמך שנקשרה בשמך?
"זו היתה קלאסיקה של קמפיין פוליטי ופלילי שנעשה נגדי. הבעיה היחידה היא שלא הייתי איש פוליטי, אלא קצין בצה"ל. מעבר לממד האישי שלי, צריך לראות איך לא מזדהמת המערכת הצבאית. זה חשוב יותר".
גם היום אתה לא מוכן לומר על כך הרבה.
"אני חושב שהציבור מבין. ימים יגידו. יש הרבה דברים שאם יקרו אני אביע את דעתי".
אהוד ברק דחף למנות אותך לרמטכ"ל למרות המתקפות עליו, אבל ברגע האחרון נטש אותך. אילו מהדברים אתה זוכר לו יותר?
"אין בליבי דבר על ברק בנושא הזה. הכוונות הטובות שלו לא הביאו תוצאות, אף שהוא רצה".
אבי גבאי נטש את "כולנו" ועכשיו עומד בראש מפלגת העבודה. מה דעתך על כך?
"ימים יגידו לאן זה הולך. במפלגת העבודה אין דגם מנהיגותי ברור. אני לא רואה קו מחבר בין בן־גוריון לאבי גבאי וכל מי שביניהם. כשאתה מסתכל על התנועה הרביזיוניסטית וחמשת המנהיגים שהיו לה, הם אנשים בעלי שיעור קומה. במפלגת העבודה אתה לא רואה דגם מנהיגותי ברור ובולט".
כחלון כבר הודיע למעשה שאתה לא תמשיך בכולנו. איך הקשר ביניכם מאז?
"קשרי עבודה טובים. אנחנו עובדים יחד למען מטרות חשובות ומביאים תוצאות. זה נכון שאנחנו לא מבלים יחד, אבל אני מספר 2 בכולנו, וככל שירצו אותי אני אשאר במפלגה".
הכעיס אותו שנפגשת עם חברי ליכוד מאחורי גבו. הוא שקל לפטר אותך. לא היתה לכם שום שיחה בנושא?
"אני לא מכיר משהו אחר ממה שאתם מכירים. מעולם לא היתה לי כל שיחה בנושא הזה. זה לא דבר שהיה עליו דיון איתי".
נפגשת עם פעילי ליכוד מתוך מטרה להכשיר את השטח להצטרפותך לשם.
"הקשר שלי הוא כל הזמן עם השטח המוניציפלי, מועצות אזוריות, ראשי ערים וכן הלאה. בשבוע שעבר היה לי מפגש כזה. רבים מהמשתתפים היו חברי ליכוד, אבל גם מהרשימה הערבית המשותפת וגם ממפלגות אחרות. אז מה? אני נפגש עם ציבור גדול ומגוון ואני גאה בזה".
במילים פשוטות: תתמודד בליכוד או לא?
"לא דנים בביצה שטרם נולדה. זו שאלה תיאורטית. אני בכולנו, וככל שאהיה רצוי אמשיך בה".
תפקיד שר הביטחון הוא שאיפה?
"בוא נאמר שביחס למקומות שהגעתי אליהם במערכת הצבאית והממשלתית, זו לא שאיפה חסרת בסיס. אני חושב שאני יכול לתרום לביטחון המדינה. אלה החיים שלי. אני חייל בשירות צה"ל 41 שנה".
וראש ממשלה?
"לא שואף להיות ראש ממשלה. אדם צריך לכוון לתחומים שבהם הוא חושב שיש לו יתרון. בביטחון יש לי יתרון, ואני רוצה לתת לו ביטוי לטובת עם ישראל".
מה עמדתך ביחס לפתרון שתי המדינות?
"הצד השני יוכל לקרוא לישות שיקימו מדינה, לקבל המנון ודגל, אבל מבחינת מאפיינים של מדינה לא יוכלו לקבל מה שהם רוצים. לא נאפשר מצב שבצד המערבי של ירדן יש עוד ישות חמושה, או עם שליטה אווירית, או כניסות ויציאות ללא פיקוח. אם הם מדמיינים שביום מן הימים יארגנו לעצמם כוח משוריין שיוכל לעלות בדרך לירושלים, שיידעו שלא ניתן לזה לקרות. לישראל יש עניין שיקבלו אחריות מבחינה אזרחית. נכון להיום, הם בכלל לא רוצים לדבר".