גורם בכיר בבית הלבן ל"ישראל היום": "במוקד פגישת טראמפ־נתניהו: האיום האיראני"
אחרי שבוע דיפלומטי עמוס באמריקה הלטינית, רה"מ נתניהו ייפגש מחר עם נשיא ארה"ב וינסה לקדם שינוי בהסכם הגרעין או אף את פירוקו • בסופ"ש הזהיר: "נוכחות איראנית בגבול הצפוני תסכן גם את שכנותינו הערביות, נהיה מחויבים לפעול" • מחרתיים ינאם בעצרת האו"ם
בתום מסע של שבוע במדינות אמריקה הלטינית, נחת שלשום ראש הממשלה בנימין נתניהו עם פמלייתו בניו יורק לקראת פגישתו עם נשיא ארה"ב מחר והנאום בעצרת האו"ם מחרתיים. עוד לפני כניסת השבת, הספיק נתניהו להזהיר את איראן לבל תאתגר את ישראל במרחב הסורי־לבנוני ובכך אותת מה הקו ומה המטרות שיאפיינו את המאמצים הדיפלומטיים השבוע.
ישראל לא תסבול התבססות צבאית איראנית בגבולנו הצפוני, משום שהיא תסכן לא רק אותנו אלא גם את שכנותינו הערביות, ואנחנו נהייה מחויבים לפעול נגד זה", אמר נתניהו, "אני חושב שהיום מתייחסים לאזהרות של ישראל ברצינות וטוב שכך".
בפגישתו עם דונלד טראמפ מתכוון נתניהו ללחוץ על ארה"ב לשנות או לבטל את הסכם הגרעין עם איראן ולהציג הצעה קונקרטית בנושא. גורם בכיר בבית הלבן מסר ביום שישי ל"ישראל היום" כי הפגישה בין טראמפ לנתניהו, אחת הפגישות הראשונות שיקיים הנשיא בניו יורק, "תתן משנה תוקף לקשר הארוך והחזק בין הנשיא טראמפ לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו, וידונו בה מספר מגוון של נושאים עם דגש על איראן. בפגישה הנשיא יחזור שוב על המחוייבות הבלתי־ניתנת לערעור של ארה"ב לישראל".
הפגישה תתקיים שבועות ספורים לפני שהממשל יחליט על גורלו של הסכם הגרעין באיראן, ובזמן שהממשל מגביר את המאמצים להסדרת המצב בסוריה על ידי הבנות חדשות עם רוסיה, ובעקיפין עם המשטר הסורי.
גם הנושא הפלשתיני יעלה. בבית הלבן מסרו ל"ישראל היום" כי אמנם הסוגיה לא תתפוס מקום מרכזי, אך מאמציהם של יועצי הנשיא לקדם את ה"דיל האולטימטיבי" נמשכים כל הזמן, ובמתכונת הייחודית שלהם. "היועץ הבכיר ג'ארד קושנר, השליח המיוחד לענייני משא ומתן בינלאומי ג'ייסון גרינבלט וסגנית היועץ לביטחון לאומי דינה פאוול חזרו לאחרונה מביקור מוצלח ביותר באזור", אמר בכיר בבית הלבן, "המגעים סביב תהליך השלום נמצאים בעדיפות גבוהה ביותר עבור הנשיא, והם נמשכים בקצב קבוע, וככלל, הם אינם צפויים להיות חלק מהדיונים של עצרת האו"ם".
טראמפ: שנה טובה!
עוד לפני הפגישה, מסר טראמפ ברכה לרגל ראש השנה. "בתקופה זו של התבוננות עצמית והתחדשות, מלניה ואני רוצים לברך את היהודים בשנה טובה ומתוקה", אמר, "אנו מתפללים שבשנת תשע"ח נגיע כולנו לשלום ולשגשוג".
מכל מקום, למחרת הפגישה עם טראמפ, יישא נתניהו נאום בפני העצרת הכללית של האו"ם. את הישיבה ינהל שגריר ישראל באו"ם דני דנון, המשמש כסגן מזכ"ל האו"ם. דנון אמר אתמול ל"ישראל היום" כי הוא נרגש מאד לקראת הישיבה. הוא ציין כי השקיע מאמצים כדי להבטיח שנתניהו ינאם ביום הראשון של הדיונים יחד עם הנשיאים ובהם הנשיא טראמפ. לרשותו של נתניהו יעמדו 20 דקות לנאום, אולם דנון הבטיח שהוא לא יפציר בו לסיים את נאומו גם אם יתאריך בכמה דקות.
דנון סיפר כי יש פניות רבות מצד ראשי מדינות להיפגש עם נתניהו בבניין האו"ם מחרתיים, ובהן גם ממדינות שאינן מקיימות עם ישראל יחסים דיפלומטיים או שהיחסים עמן צוננים כמו ברזיל. "המעמד שלנו באו"ם התחזק", אמר דנון, "יש מדינות שמנהלות איתנו שיחות שקטות ועדיין לא גלויות. גם ביחסן של מדינות דרום אמריקה חל שינוי. ונצואלה, למשל, היתה גורם פעיל נגדנו ובאחרונה חל שינוי בגישה - דבר שישפיע גם על צורת הצבעתן של מדינות אחרות בדרום אמריקה שמצביעות כגוש אחד". דנון אמר שבשלב זה לא נקבעה פגישה עם ראשי מדינות ערב, אבל לדבריו מדובר בנושא דינמי שיכול להשתנות במהירות.
נתניהו עצמו התייחס למסע באמריקה הלטינית, שבמהלכו ביקר בארגנטינה, בקולומביה ובמקסיקו ונפגש גם עם נשיא פרגוואי בבואנוס איירס. "פתחנו בהן דלתות בנושא הכלכלי, הביטחוני ובהמשך יהיו לכך גם פירות מדיניים", אמר, "זו פריצת דרך ישראלית ליבשת הששית שאנו מגיעים אליה לאחר חמישים שנה שבהן לא היתה לנו פעילות נרחבת. הפעילות שלנו באותה יבשת יכולה להיות נקודת מפנה במדיניות החוץ של ישראל. בסופו של דבר, שיתוף הפעולה בינינו ישנה את האווירה ואת צורת ההצבעה של אותן מדינות באו"ם, אבל זהו תהליך שעשוי להימשך שנים
05:01 18.09.2017