צה"ל נלחם בעישון: פינות העישון יצומצמו, מפקדים לא יעשנו מול חיילים - והשיא: מכירת סיגריות תופסק בבסיסים פתוחים • חיילים מעשנים יוצאים לימי מחלה רבים יותר, נמצאים בכושר גופני פחות טוב וגורמים למי שאינם מעשנים לעשן באופן פאסיבי
הרמטכ"ל, רא"ל גדי איזנקוט, אישר לאחרונה תכנית רחבה למלחמה בעישון בקרב משרתי צה"ל במטרה להביא לצמצום העישון ונזקיו בצבא. לצורך כך, בין היתר, יצומצמו המקומות שבהם ניתן יהיה לעשן בצבא, מפקדים לא יוכלו לעשן לעיני פקודיהם, ב-1 בנובמבר תופסק מכירת סיגריות בבסיסים פתוחים, וייקבע סעיף דין משמעתי בפקודות הצבא המתייחס לעישון במקומות אסורים.
מנתונים שנאספו על ידי הצבא עולה כי אחוז המעשנים בקרב המתגייסים לצה"ל ב-2016 עמד על 25% בקרב גברים ו-15% בקרב נשים. מסקר שנערך בקרב המשרתים עולה כי אחוז החשיפה לעשן סיגריות פאסיבי בקרב המשרתים שאינם מעשנים, בצה"ל או מחוץ לצה"ל, עומד על כ-80%. מנתונים שנאספו בשנת 2012 עולה כי שכיחות העישון בקרב חיילי חובה בצה"ל עולה ב-40% במהלך השירות הצבאי (אין הכוונה לכך ש-40% מחיילי החובה מעשנים בתום השירות). לפי נתוני הצבא, מדי שנה נמכרים בכוורות (השק"ם לשעבר) בצה"ל כ-2.5 מיליון מוצרי עישון.
בצה"ל החליטו להסתכל על העישון בצבא בחומרה רבה. "העישון פוגע בכשירות החיילים, ובראיית הרמטכ"ל מביא לפגיעה בתפקודם", אמרה ראש מטה אגף כוח אדם בצבא, תא"ל מירב קירנשר. לדבריה, חיילים מעשנים יוצאים לימי מחלה רבים יותר, נמצאים בכושר גופני פחות טוב ואף גורמים למי שאינם מעשנים לעשן באופן פאסיבי.

אחד הצעדים המרכזיים שבהם מתכוון הצבא להתמקד הוא חינוך למניעה והימנעות מעישון. בצה"ל מתכוונים לפתוח בקמפיין להעלאת מודעות נזקי העישון בקרב המשרתים, בעיקר בבסיסי טירונות ובקורסי הכשרה, במטרה להסביר לחיילים כי העישון פוגע בתפקוד שלהם, בסיכויי ההצלחה וההתקדמות בשירות הצבאי. לשם כך, הצבא יצר מספר סרטונים שיוקרנו בהכשרות השונות, בהתאם לקהל היעד, כאשר מלבד חיילים בחובה, תתמקד ההסברה גם באנשי הקבע, ובעיקר באלו שעוברים מדרגת הרס"ן לסא"ל. בצבא מתכוונים אף לאפשר למי שמעוניין להיגמל מעישון להשתתף בקבוצות תמיכה או לקבל טיפול אישי.
נוסף על כך, בצה"ל יצמצמו באופן משמעותי את המקומות שבהם יוכלו החיילים ומפקדיהם לעשן, וייקבעו מקומות עישון נפרדים לחיילים ולסגל. "אי אפשר לאסור בכל דרך על אדם לעשן, אבל אנחנו נגביל אותם מאוד", אמרה תא"ל קירשנר. "יהיו אזורי עישון נפרדים לסגל, הם לא יוכלו לעשן בפרהסיה".
ב-1 בנובמבר תופסק מכירת סיגריות ב-65 כוורות ברחבי הצבא ביחידות הפתוחות. המכירה תאסר במקומות הגדולים והמוכרים ביותר בצה"ל, ובין השאר במחנה מטכ"ל (בסיס הקרייה), תל השומר, צריפין, בה"ד 8 ועוד. בהמשך, מתכוונים בצבא להפסיק מכירה גם בבסיסים הסגורים.
כמו כן, בפקודות הצבא יעוגן איסור על שיווק, פרסום ואימוץ יחידות על ידי חברות טבק, וכן לראשונה ייקבע סעיף בדין המשמעתי בנוגע לסנקציות על עישון במקומות אסורים. כן יאסר העישון בכלי רכב חומים (כלי רכב לשימוש בשדה), ומתגייסים לצבא יידרשו עם גיוסם להשיב על שאלות בנוגע להרגל העישון שלהם.
"מדובר בתכנית גדולה מאוד שיוצאת לדרך מייד אחרי החגים. אנחנו מאמינים שיש בה כדי להגן ולשמור טוב יותר על החיילים", אמרה תא"ל קירשנר. "אנחנו רוצים להוביל לצבא בריא יותר, שישרת את צה"ל כצבא לוחם".
איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית מסר: "אנו מצדיעים לצה"ל ולרמטכ"ל על מימוש התכנית למאבק בטבק והגנה על בריאות החיילים. אנו מקווים שהנחישות של צה"ל תהווה דוגמא לשר הבריאות ולגופים אחרים כיצד ניתן להגן על בריאות הציבור באמצעות מימוש צעדים מקובלים ומוכחים לפיקוח על הטבק".