ישראל השתפרה בחלק מהמדדים כאשר החלק הבולט ביותר הוא שכר עובדי ההוראה • עם זאת, שכרם עדיין נמוך ביחס למדינות כמו איטליה וארה"ב, וצפיפות התלמידים בכיתה גדולה יותר
מקום לגאווה, מקום לשיפור: ישראל מדורגת שנייה במדינות ה- OECD בשיפור שכר עובדי ההוראה. מנגד, השכר עדיין נמוך ביחס למדינות כמו ארצות הברית, ספרד, וה- OECD. עוד בדו"ח: בישראל, המורים צעירים יותר: כ- 50% מהמורים הם עד גיל 39 לעומת כ- 40% ב- OECD.
ארגון ה- OECD מפרסם היום (שלישי) את הדוח השנתי המשווה בין מערכות החינוך החברות בארגון. מהנתונים עולה כי ישראל השתפרה בחלק מהמדדים, כאשר המדד הבולט ביותר הינו השיפור בשכר המורה. בעניין זה מציין הדוח כי מבין מדינות ה-OECD ישראל דורגה במקום השני בשיעור השיפור של השכר בגני הילדים וביסודי ודורגה במקום הראשון בחט"ב ובמקום הרביעי בחטיבה העליונה.
עם זאת יש עוד דרך ארוכה לשיפור. הדוח עושה השוואה בין שכר שנתי של מורים במשרה מלאה בעלי 15 שנות ותק והכשרה, ממנה עולה כי בישראל שכר המורים עדיין נמוך- בחינוך היסודי למשל, השכר השנתי בישראל הוא 29,718 דולרים בשנה לעומת 42,864 ב- OECD. עוקפות את ישראל איטליה, ארצות הברית, גרמניה, דנמרק, פינלנד, קוריאה ועוד וכשמאחוריה רק מדינות כמו צ'כיה וסלובקיה.
בכיתות עדיין צפוף
גם בעניין העומסים בכיתות יש מקום לשיפור. בישראל צפיפות התלמידים בכיתה גדולה יותר עם 26.8 תלמידים בכיתה לעומת 21.1 תלמידים בממוצע ה-OECD . בעניין זה מציינים במשרד החינוך כי הנתונים מתייחסים לשנת 2015 וכי אין הם כוללים את ההחלה של הרפורמה צמצום מספר תלמידים בכיתה, אשר מוחלת השנה על כיתות א, ב ו-ג וצפויה בשנה הבאה להתרחב לכיתות ד. על פי הרפורמה, המספר המקסימאלי של תלמידים בכיתה נע בין 32-34 בעוד שלפני הרפורמה מספרם עמד על 40. לעומת זאת בחטיבות הביניים ישראל מצמצמת את מספר התלמידים בכיתה.

הצפיפות בכיתות עדיין גדולה
כמו כן, עולה מהדו"ח כי מורה בישראל מרוויח יותר לשעת עבודה מאשר מורה ממוצע ב-OECD: בין 12% ל-45% יותר (במונחים של דולרים PPP). בגני הילדים בישראל הממוצע עומד על 30.1 לעומת 24.4 ב- OECD, ביסודי 23.5 לעומת 26.6 ב- OECD ובחטיבת הביניים 27.8 לעומת 27.3 ב- OECD. לעומת זאת בחטיבה העליונה השכר לשעת עבודה ממוצעת עומד בישראל על 27.3 בעוד ב- OECD הוא עומד על 28.8. לצד זה, שכר המורים בישראל ביחס לבעלי השכלה דומה מכלל המקצועות לרוב גבוה יותר. הסיבה לכך נעוצה במספר שעות העבודה להן מורה מחוייב בישראל. מדובר בהיקף נמוך ממספר השעות למשרת מורה ב- OECD.
החינוך שייך לצעירים
עוד עולה מהדוח כי בישראל, המורים צעירים יותר. כ- 50% מהמורים הם עד גיל 39 לעומת כ- 40% ב- OECD. בשנת 2015, בכל שלבי החינוך המורים בישראל צעירים יותר מאשר ממוצע ה- OECD. הגיל הממוצע של מורה ביסודי עומד בישראל על 40.6 לעומת 43.2 ב-OECD, בחטיבת הביניים 42.8 בישראל לעומת 44.3 ב- OECD ובחטיבה העליונה 44.5 בישראל לעומת 45.8 ב- OECD.
הדוח מציין כי ההוצאה הלאומית עבור חינוך ביחס לתוצר הלאומי הינו 6.6% לעומת 5.8% בממוצע ה- OECD. עוד עולה כי ישראל דורגה במקום השני עם שיעור הגידול הגבוה ביותר על ההוצאה לחינוך, 26% לעומת 4% בממוצע ה- OECD. עם זאת, יחס ההוצאה הדולרית לתלמיד נמוכה מזו של ה- OECD, כ- 7,800 לעומת כ- 10,800 ב-OECD. מרבית נתוני הדוח מתייחסים לשנת 2015, כאשר חלקם האחר מתייחס לשנת 2014.